Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 20 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Daniel Ruse

17 Septembrie 2021
Vizualizari: 974
Comentează add

Mini-ancheta de astăzi aduce în atenție “Poarta turcească” – un monument istoric din Galați, care zace ne-restaurat pe un teren viran din centrul orașului.

Epopeea Porții turcești din Galați Epopeea Porții turcești din Galați - Conține audio

daniel-ruse

Poarta turcească din Galați. Foto: Maria Măndiță

Mini-ancheta de astăzi aduce în atenție “Poarta turcească” – un monument istoric din Galați, care zace ne-restaurat pe un teren viran din centrul orașului. Povestea monumentului este plină de tentative eșuate de reabilitare.

Prima – în 1995, când printr-o metodă tip “Dorel”, poarta a fost acoperită pur și simplu cu beton, noroc că detaliile arhitectonice au fost păstrate, au constatat ulterior specialiștii.

Peste 13 ani, tot cu ghinion se pare, au fost abandonate și lucrările de cercetare finanțate cu banii de la municipalitate, desi au fost scoase la iveală detalii arheologice importante ale zidului fostului Han Turceasc, cu o grosime de 1,20 metri, mai mare decât grosimea zidurilor de  la Curtea Domnească şi de la Hanul lui Manuc.

Din păcate, din 2018 și până în prezent, zona a rămas abandonată, iar o parte din zidurile scoase la iveală din pământ a rămas expusă intemperiilor.

Mai mult, gardul care împrejmuia obiectivul s-a deteriorat, vestigiile putând fi oricând vandalizate. În al 13-lea ceas, sperăm de bun augur, după ce colega noastră, Maria Măndiță, s-a interesat despre soarta “Porții Turcești”, a venit imediat (!) și anunțul că edilii gălățeni caută din nou bani pentru a pune în valoare monumentul și că lucrările de punere în conservare a obiectivului vor începe chiar în această toamnă.

Vă prezentăm la “Reportajul Zilei” povestea unui monument care cu siguranță ar ocupa un loc de cinste pe lista obiectivelor de vizitat în Galați, dacă seria de “ghinioane” s-ar încheia, iar “Poarta turcească” și-ar recăpăta valoarea în istoria Galațiului și a României. 

AUDIO:

 


Etichete galatimonument istoricpoarta turceasca(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live