Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Joi, 29 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

29 Octombrie 2020
Vizualizari: 413
Comentează add

Epidemia de COVID-19 este inamicul testării şi al accesului la tratament pentru pacienții cu hepatita C, avertizează preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecțiuni Hepatice.

Epidemia de COVID-19, „inamicul pacienților cu hepatită C”

florin-lepadatu

Epidemia de COVID-19 este inamicul testării şi al accesului la tratament pentru pacienții cu hepatita C, avertizează preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecțiuni Hepatice.

Marinela Debu spune că numărul pacienților care au accesat terapie antivirală, în special prin programul Cost-Volum-Rezultat, în hepatita C este extrem de mic.

Printre cauze se numără accesul dificil al unor servicii în spitale, programările târzii, dar și temerile pacienților de a nu se infecta cu noul coronavirus ori de a fi diagnosticați cu COVID-19.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan spune că în actualul contract, pe care îl au cu producătorii, pot fi tratați 17.600 de pacienți, însă până acum l-au accesat doar puțin peste 5.000 de oameni cu hepatită C.

De la anul, aceşti bolnavi vor beneficia și de două medicamente noi, după cum anunță Adela Cojan.

Adela Cojan: „Contractele pe care noi le derulăm au ca rezultat și care se află în evidența comisiei de negociere introducerea a doua noi medicamente, cu decizie de includere condiționată pe aria terapeutică hepatită C, respectiv medicamente pangenotipice. Având în vedere că medicația pangenotipică este deja standard terapeutic în țările din Uniunea Europeană, asigurându-se astfel condițiile tratării eficiente a tuturor pacienților, indiferent de gradul de fibroză și genotipul viral. Terapia pangenotipică va simplifica schema de testare, diagnostic și tratament. Terapiile pangenotipice vor acoperi, atât categoriile de pacienți ce fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, aflat în derulare, cât și categoriile de pacienți care nu beneficiază de tratament în baza acestor contracte.”

În România trăiesc aproape trei milioane de oameni cu boli cronice, dintre care peste 500.000 sunt bolnavi cu infecție a virusului HIV sau au diferite forme de hepatită.

Odată ce spitalele de boli infecțioase au devenit spitale suport COVID, accesul pacienților cu alte boli este restricționat, atât în ceea ce privește adresabilitatea la specialiști, cât și posibilitatea de a efectua analize, investigații și tratamente, ne-a transmis reporterul RRA, Adriana Turea.


Etichete hepatitatratamentcovid

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live