Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

5 Aprilie 2012
Vizualizari: 4641
Comentează add

După 100 de ani de la scufundare, epava Titanicului beneficiează de protecţia Convenţiei pentru protejarea patrimoniului subacvatic. Se interzice distrugerea, jefuirea, vânzarea şi dispersarea obiectelor găsite la faţa locului.

Epava Titanicului, protejată de UNESCO

beatrice-braileanu

Prova vasului Titanic. Foto: Arhivă Reuters.

Epava Titanicului, care este pe fundul Oceanului Atlantic, a fost pusă pe lista obiectelor din patrimoniul cultural subacvatic, scrie AFP.

Astfel, este interzisă distrugerea, jefuirea, vânzarea şi dispersarea obiectelor găsite la faţa locului.

Motivul principal pentru care a fost luată această decizie este faptul că apele din jurul epavei Titanicului sunt invadate de gunoaiele şi deşeurile navelor care trec prin zonă, iar unii scufundători au lăsat flori de plastic şi plăci memoriale pe epavă.

În plus, furturi ale unor obiecte de pe navă, readuse la suprafaţă uneori pentru a fi vândute, au fost şi ele semnalate.

Transatlanticul s-a scufundat în apele internaţionale, motiv pentru care epava sa nu s-a aflat sub jurisdicţia niciunui stat.

La un secol de la tragedia în care peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa, epava se va afla de acum sub protecţia convenţiei ONU din 2009 de protejare a patrimoniul cultural subacvatic, semnată de 41 de state.

"Până acum, Titanicul nu putea să beneficieze de protecţia Convenţiei adoptate de UNESCO în 2001, întrucât ea se aplica vestigiilor scufundate în urmă cu cel puţin 100 de ani.

"De acum înainte, statele semnatare ale Convenţiei vor putea să ia toate măsurile care le stau în putere pentru a proteja epava şi să facă astfel încât rămăşiţele umane să fie tratate cu demnitate", precizează comunicatul emis de UNESCO.

Vestigiile de pe Titanic se află la o adâncime de circa 4.000 de metri pe fundul oceanului, în largul insulei Terranova.

Expediţii sunt organizate cu regularitate pentru a aduce la suprafaţă obiecte de pe Titanic, care sunt apoi prezentate în diverse expoziţii.

Foto: Bilet la clasa I, găsit la bordul epavei. Sursa: Reuters

Titanicul s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, din portul britanic Southampton spre New York, după ce s-a ciocnit de un aisberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912.


Etichete Titanicepavănaufragiupatrimoniu cultural

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live