Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Energia produsă din surse regenerabile câștigă tot mai mult teren în UE

Energia produsă din surse regenerabile câștigă tot mai mult teren în Uniunea Europeană, arată date ale Eurostat.

Energia produsă din surse regenerabile câștigă tot mai mult teren în UE

Articol de Mihaela Mihai, 27 August 2016, 11:00

Energia produsă din surse regenerabile câștigă tot mai mult teren în Uniunea Europeană, arată date ale Eurostat.

Informațiile culese de statisitica europeană și date publicității în această săptămână se referă la anul 2014, când cea mai mai mare cotă de energie electrică a fost produsă în statele membre ale Uniunii în unități care folosesc surse regenerabile.

Proporția a fost de 28,2 la sută, peste cea referitoare la energia produsă în centrale nucleare, de 27,5 la sută, sau în uzinele pe bază de cărbune, 25,3 la sută.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Față de 1990, energia produsă din surse regenerabile și-a triplat volumul și este singura ramură care s-a dezvoltat neîntrerupt din 2008 și până în prezent. În schimb, centralele pe bază de cărbune au ajuns în 2014 la cea mai mică pondere din producția de energie din ultimul sfert de secol.

Scăderi importante au fost înregistrate în urmă cu doi ani și la capitolul energiei obținute din gaze naturale, petrol sau păcură.

În privința surselor regenerabile, dacă în 1990, hidrocentralele dominau categoric, deținând 94 la sută din producție, proporția a scăzut acum la 44 la sută.

Se impune în schimb energia eolioană, cu o cotă ce trece de 27 la sută din sectorul surselor regenerabile. Câștigă teren și energia solară, obținută cu ajutorul panourilor foto-voltaice, aproape 10 la sută din producție, dar și cea pe bază de biomasă și biocombustibili.

Energia produsă din surse regenerabile este inclusă și în strategia europeană de realizare a Uniunii energetice.

Anunțată la sfârșitul lunii februarie a anului trecut, strategia ar urma să permită statelor membre să-și pună în comun resursele, să combine infrastructura şi să aibă o putere mai mare de negociere în raport cu statele din afara spațiului comunitar.

O strategie care se bucură pe sprijinul deplin al președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Trebuie să creştem ponderea energiei din surse regenerabile pe continentul nostru, a fost îndemnul președintelui Comisiei Europene. În opinia sa, acest lucru nu este doar o chestiune de politică responsabilă privind schimbările climatice, ci şi un imperativ al politicii industriale, pentru a putea avea în continuare pe termen mediu energie la preţuri accesibile.