Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

15 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1759
Comentează add

Astăzi este Ziua Națională a Culturii, ziua poetului naţional Mihai Eminescu, de la a carui naştere se împlinesc 165 de ani.

Emisiuni dedicate Zilei Culturii Naționale la RRA

mihaela-helmis

Ziua Culturii Naționale. Foto: Radio România Cultural.

15 ianuarie, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, a devenit în 2010 Ziua Culturii Naţionale prin decizia parlamentului.

De atunci, în fiecare an sărbătoarea este marcată prin diferite evenimente în toate instituţiile de cultură din ţară dar şi în centrele culturale româneşti din străinătate.

Şi Radio România Actualități vă propune pe tot parcursul zilei rubrici şi emisiuni dedicate culturii naţionale.

La RRA, la "Apel matinal", a fost invitat ministrul culturii, Ioan Vulpescu, iar de la ora 9:30, Oltea Şerban Pârâu - director al Centrului Cultural Media al SRR.

Şi la "Probleme la zi" avem o ediţie specială în care sunt invitaţi câţiva creatori contemporani, ca şi coordonatorii comisiilor de specialitate din Parlamentul României.

Seara, invitatul lui George Popescu la emisiunea "Nume mari:" este Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.

Între locurile unde vom sărbători această zi şi printr-o transmisiune în direct se află şi Academia Română, acolo unde ne invită academicianul Eugen Simion.

"Două eveninmente se vor întâmpla. Întâi va fi o sesiune la Academie, ca de obicei, în care discutăm despre manifestările culturale de astăzi din societatea noastră. În acelaşi timp, am pregătit o carte care se cheamă "Maladia lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor".

"Am alcătuit această carte împreună cu profesorul Irinel Popescu, care este membru corespondent al Academiei Române şi preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale. E o carte, după părerea mea, fundamentală pentru că în primuil rând lămurşte o problemă de diagnostic. Eminescu nu a murit de lues, Eminescu a avut o afecţiune de tip bipolar, spun medicii. Admiratorii lui Eminescu, cititorii, românii în general trebuie să ştie", a spus Eugen Simion.

Cartea va fi lansată astăzi la prânz la Academia Română.


Etichete Ziua Culturii NationaleMihai EminescuRadio RomaniaRRAIoan VulpescuSRRCentrul Cultural Media al SRRParlamentul RomanieiLilian ZamfiroiuICREugen Simion

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live