Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Emisiunea Jurnal Militar din 09.09.2017

Reportaj din Afganistan - Ilie Pintea, Interviu cu analistul politico-militar Iulian Chifu despre situația geopolitică din Orientul îndepărtat și criza coreeană.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.09.2017
Fotografie realizata de Ilie Pintea, in Afganistan.

Articol de Cristian Dumitraşcu, 12 Septembrie 2017, 12:25

Realizator: Cristian Dumitraşcu - În câteva secunde începe încă o ediţie de retrospectivă a actualităţii militare, dar avem şi precizări la începutul emisiunii despre cazul punerii în plată a salariilor militarilor.
Bine v-am regăsit. Vă aduc, aşa cum v-am spus, cele mai imoportante ştiri de actualitate militară din săptămâna pe care o încheiem. În afară de cele mai arzătoare subiecte unul este clar cel mai important, acesta legat de drepturile băneşti ale militarilor, care sunt puse sub semnul înytrebării, dacă ele se vor achita înziua de 15 septembrie sau eşalonat, în două tranşe. Viom avea, ca de fiecare dată, interviuri, reportaje şi corespondenţe din ţară şi din alte ţări membre NATO, unde se desfăşoară exerciţii militare în comu, o corespondenţă şi un reportaj din Afganistan, apoi un interviu de pe mare, probabil de undeva din Mediterana, acolo unde Nava-şcoală Mircea este în marş de instrucţie, iar spre final, dacă ne va permite şi timpul, vom asculta un fragment dintr-un interviu cu analistul militar Iulian Chifu despre criza politică din Orientul Îndepărtat, şi aici este vorba, evident, despre evoluţia imprevizibilă a regimului de la Phenian, Coreea de Nord îngrijorând în urmă cu câteva zile comunitatea internaţională cu ultimul experiment nuclear, o detonare în urma căreia s-a şi produs un seism de peste 6 grade pe scara Richter, resimţi în Japonia şi pe coasta rusă, la Vladivostok.
Poate cea mai complicată situaţie privind salariile militarilor, apărută în această săptămână, un episod fără precedent, probabil din perioada interbelică încoace, atnci când banii militarilor au întârziat sau nu s-au dat - a fost atunci criza aceea economică fără precedent. L-am invitat în studio, pentru început, pe colegul nostru Cătălin Purcaru, jurnalist acreditat, printre altele, şi la Ministerul Apărării, şi am socotit noi că ar fi bine să dezbatem acest subiect, pentru că ştim că toţi militarii şi nu doar sunt cu urechile pe noi în această dimineaţă de sâmbătă, 9 septembrie, aici, la Radio România Actualităţi. Cătălin, bună dimineaţa.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 09.09.2017


Reporter: Cătălin Purcaru - Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie!


Realizator: Ai urmărit îndeaproape acest subiect chiar din ziua de miercuri, dacă nu mă înşel, când a fost dat acel comunicat. Noi am pregătit o esenţă a ceea ce s-a întâmplat, Andreea Popescu vă readuce în memorie acea şi şi declaraţia fostului ministru al apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu. Îţi propun să ascultăm împreună şi să revenim.


Reporter: Andreea Popescu - Direcţia financiar-contabilă din Ministerul Apărării Naţionale a dispus către toţi ordonatorii de credite plătitori cu drpeturi salariale, următoarele: efectuarea îndata de 15 septembrie a plăţii sumelor aferente soldelor salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit, efectuarea la aceeaşi dată a plăţii diurnelor în valută, cuvenite personalului aflat în misiuni externe, efectuarea între 21 şi 25 septembrie a plăţii sumelor reprezentând contribuţiile angajatorului, cât şi ale angajatului şi a impozitului pe venit, efectuarea în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară a plăţii sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal, chirii, normă de hrană etc. După transmiterea acestui comunicat de presă, ministrul apărării naţionale Adrian Ţuţuianu a decis să demisioneze, însă a precizat că ministerul are banii necesari plăţii salariilor, normei de hrană şi compensaţiilor pentru chirie, de care beneficiază militarii, însă sunt chestiuni tehnice, care îi împiedică să transfere bani din cheltuielile de personal din trimestrul 4 în trimestru 3.


Adrian Ţuţuianu: Vreau să fie toată lumea convinsă că guvernul are resursele financiare, bani sunt în bugetul Ministerului Apărării Naţionale. Repet: chestiunea este de natură strict tehnică. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind numirea vicepremierului Marcel Ciolacu în funcţia de ministru interimar al apărării şi pe cel de revocare a ministrului Adrian Ţuţuianu. Sunt bani la buget pentru salarii şi pensii - au dat asigurări şi ministrul finanţelor, dar şi şeful guvernului, Mihai Tudose. Acesta din urmă a acuzat o proastă comunicare a fostului ministru Ţuţuianu, dar şi faptul că o recomandare a Ministerului Finanţelor nu a fost înţeleasă la Apărare


Realizator: Andreea Popescu, mulţumesc. Situaţie fără precedent, precum spuneam. Cătălin Purcaru aici, în direct, la România Actualităţi, la "Jurnal militar". Semnalele sunt, totuşi, dacă socotim ceea ce am ascultat aseară, în presă, sunt optimiste, nu?


Reporter: Bineînţeles. Din punctul meu de vedere, lipsa de comunicare sau erorile de comunicare din partea unor membri ai executivului rămân în continuare probleme pentru coaliţia de guvernare, aflată la putere, PSD-ALDE. De altfel, au mai apărut situaţii de acest gen, erori de comunicare - mă refer aici la justiţie, transporturi, infrastructură - dar, din fericire, procesul de comunicare a fost îmbunătăţit. Trebuie să reamintesc, cu această ocazie, şi că îmbunătăţirea comunicării în cadrul coaliţiei de guvernare a fost tema principală de discuţie în cadrul reuninilor organizate la sfârşitul săptămâni trecute de către cele două partide aflate la guvernare, dar totuşi, în ciuda faptului că s-a convent asupra unui sistem integrat şi compact de comunicare între partidele aflate la putere, PSD-ALDE, care fac din coaliţia de gare, guvern şi parlament, totuşi apar sincope şi acest lucru l-am văzut în această săptămână, în urma acelui comunicat. De altfel, fostul ministru al apărării, Adrian Ţuţuianu, şi-a asumat greşeala, precizând că a fost vorba de o comuncare greşită atât în relaţia cu premierul Mihai Tudose, cât şi cu jurnaliştii.


Realizator: Sunt voci care nu dau neapărat crezare acestei variante. Sigur, sunt multe teorii ale conspiraţiei. Până la urmă, pe noi ne interesează acum, pentru cei care ascultă, dacă sunt şanse, mai ales că ieri a fost şi o rectificare bugetară, care sigur s-a hotărât, însă ea se va pune în aplicare săptămâna viitoare. Dacă tu crezi sau, eu şti, din surse ai informaţii că ar fi în regulă pe 15.


Reporter: O să fie în regulă. Acest lucru a fost confirmat şi de premierul Mihai Tudose. Ieri, a efectuat o vizită-fulger la sediul Ministerului Apărării Naţionale pentru a afla situaţia din teren, cum se spune, şi a dat asigurări, a reafirmat încă o dată că nu sunt probleme în privinta drepturilor salariale către militari şi precizând, totodată, că a fost vorba de o alarmă falsă. Aşa cum spuneam, a surprins, totuşi, declaraţia fostului ministru al apărării, Adrian Ţuţuianu, deoarece îl ştiam un bun comunicator şi pe acest lucru mă bazez, pe faptul, că am participat la şedinţele organizate săptămânal de... conferinţele de presă organizate săptămânal după şedinţele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, prezidate de Adrian Ţuţuianu, în care şi-a demonstrat calităţile de bun comunicator, deoarece nu a evitat absolut nicio întrebare din partea jurnaliştilor. Din punctul meu de vedere, chiar dacă ar fi existat o problemă cu banii la Ministerul Apărării Naţionale, acest lucru trebuia discutat în cadrul guvernului, direct cu premierul Mihai Tudose, şi nu să se iasă cu un comunicat prin care se preciza o întârziere de câteva zile a drepturilor salariale pentru militari.


Realizator: Mulumesc, Cătălin Purcaru. Să sperăm că pe 15 lucrurile se vor îmbunătăţi faţă de ce a fost săptămâna aceasta. Noi mergem mai departe cu actualitatea militară. Avem a vorbi despre multe exerciţii multinaţionale, aşa cum facem de fiecare dată. Vă amintesc doar că sunt în desfăşurare "Resolute Castle" - aproximativ 450 de militari români au participat la acest exerciţiu, care a început în luna aprilie. Mai este un exerciţiu, "Vigorous Warrior 17" - noi participăm cu un detaşament format din peste 100 de militari la acest exerciţiu, care se desfăşoară la Lahnin, în Germania. "Agile Spirit" mai este încă un exerciiu - 45 de militari ai Forţelor Terestre Române din Batalionul 911 "Capidava" participă între 1 şi 15 septembrie în poligonul Orpholo din Georgia şi, în fine, ajungem în Cincu, acolo unde sunt exerciţii cu trageri de luptă de tip LFX ale militarilor craioveni şi polonezi. Acolo, în Cincu, de unde a transmis Cosmin Chiţescu.


Cosmin Chiţescu: Am executat în poligonul de instruce Cincu, împreună cu compania contingentului polonez, afiliată batalionului nostru, exerciţii de instrucţie în comun. Am executat STX nivel pluton atât noi, cât şi ei, STX nivel companie, care am avut un pluton afiliat companiei de polonezi, şi STX de nivel companie, care a durat două zile, în câmp, câmpul tactic. În datele de 7 şi 8, contingentul polonez a executat şedine de tragere individuale cu armamentul individual din dotare şi cu aruncătorul de 60 mmm, iar în data de 8, contingentul polonez a executat LFX nivel pluton cu plutoanele din cadrul companiei poloneze. Consider că toate obiectivele propuse pentru aceste două săptămâni au fost atinse, nivelul de interoperabilitate dintre cele două plutoane româneşti din cadrul Companiei 2 Infanterie şi contingentul polonez au fost atinse în totalitate.


Realizator: Cosmin Chiţescu a transmis din Cincu. Vă mai spuns aşa, într-o paranteză: ar fi trebuit să vorbim astăzi despre armistiţiul, acela care s-a încheiat după război, în timpul războiului, în '44, în 12 septembrie, cu istoricul militar Constantin Corneanu, dar a venit istoria peste noi astăzi, aşa că vom reporta acest subiect peste o săptămână sau două. Ne îndreptăm cu paşi repezi către subiectul Afganistan, dar până să aflăm ce se întâmplă acum acolo, iată că Adrian Gâtman a fost la ceremonialul de repatriere a militarilor noştri, care s-au întors din misiune. Îl ascultăm pe Adrian Gâtman.


maior Florin Bilouseac: Sunt maiorul Florin Bilouseac. Am îndeplinit funcţia de şef al informaţiilor la Batalionul de Infanterie şi Protecţia Forţei. Este o mare bucurie pentru mine faptul că această misiune a fost îndeplinită cu succes. Am avut o relaţie foarte bună cu partenerii americani, iar faptul că astăzi primesc această emblemă este pentru mine o mare bucurie şi onoare că Armata Română îmi recunoaşte activitatea bună, desfăşurată în teatrul de operaţii şi aici, în ţară.


locotenent Claudiu Constantinescu: Locotenent Constantinescu Claudiu, comandant pluton.
Adrian Gâtman: Ce înseamnă pentru tine această distincţie, pe care ai primit-o astăzi, aici, în cadrul ceremoniei?


locotenent Claudiu Constantinescu: Înseamnă recunoaşterea meritelor în urma efortului desfăşurat în ultimele 6 luni în cadrul misiunii, o misiune dificilă, cu provocări noi, pe care am dus-o la îndeplinire atât datorită pregătirii pe care am desfăşurat-o aici, cât şi adaptării la condiţiile din teatru. Ce a fost nou în această misiune: colaborarea zilnică atât cu localnici, cât şi cu forţele de securitate afgane. Orice misiune însemna contact cu populaţia locală şi încercarea de a-i determina pe ei să colaboreze foarte bine.


Realizator: Am ascultat un reportaj de la repatrierea militarilor Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri", realizat de Adrian Gâtman, redactor-şef al emisiunii militare de radio de la Iaşi. Haideţi să aflăm şi ce fac militarii care sunt acum în misiune în Afganistan, corespondenţă trimisă cu puţină vreme în urmă de locotenent colonelul Toni Ene.


locotenent colonel Toni Ene: Vreme caniculară în Kandahar, aici unde militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei 'Brave Hearts' sunt dislocaţi de aproximativ trei săptămâni. În ciuda faptului că temperaturile ating 47-48 de grade, infanetriştii români execută zilnic misiunile ordonate în cadrul efortului comun NATO 'Resolute Support'. Vă reamintesc pe scurt care sunt acestea: securizarea bazei militare Kandahar, asigurarea protecţiei forţei şi sprijinirea forţelor naţionale de securitate afgane. În baza aeriană Kandahar agitaţia este continuă: elicopterele survolează zona, unii militari pornesc în patrule, alţii se întorc, iar alţii se pregătesc pentru o nouă misiune. Chiar în acest moment, Plutonul 1 'Wolves' din Compania 1 Protecţia Forţei "Dragon Wolves", s-a întors din misiune, executată în /.../. Locotenentul Văduva Cristian, comandantul de pluton aflat la prima misiune într-un teatru de operaţii.


locotenent Cristian Văduva: Misiunea de patrulare, pe care am executat-o astăzi, a fost una de prezenţă în aria de responsabilitate, având ca principal obiectiv interzicerea libertăţii de mişcare a insurgenţilor şi de a-i împiedica pe aceştia să plaseze explozibil sau armament în zona verificată. Militarii din subordine s-au descurcat foarte bine, au fost flexibili şi sunt foarte mulţumit de ei, pentru că au putut să se adapteze la cadrul tactic al misiunii.


caporal Ionuţ Bogdan Ciubotaru: Sunt caporal clasa a II-a Ciubotaru Ionuţ Bogdan. Misiunea a fost grea din cazua terenului care nu ne-a oferit prea multă mobilitate şi libertate de mişcare. Ne-am intors cu bine, cred că asta contează cel mai mult.


locotenent colonel Toni Ene: Concomitent cu derularea misiunilor planificate în această săptămână, au avut loc şi recunoaşterile zonei de responsabilitate lărgită. Activitatea s-a desfăşurat în colaborare cu partenerul american şi a avut ca scop evaluarea aeriană a zonei Kandahar. Aceasta în contextul în care Afganistanul încă rămâne un loc în care pericolul pândeşte la tot pasul. În încheiere, vreau să mai adaug doar că starea de sănătate a militarilor este bună, iar moralul acestora este ridicat./denisse


Realizator: Da, avem încă un reportaj din Afganistan pregătit, imediat îl veţi asculta. Săptămâna trecută am intrat în direct prin telefon de acolo, din Afganistan, cu Ilie Pintea. Între timp, el s-a întors cu bine acasă. Îi spunem bine că s-a întors aşa şi va fi şi în studio la un moment dat, aici, la Bucureşti. El a plecat direct la Petroşani. Ne-a adus şi un reportaj pe care vă invit să îl ascultăm împreună, un reportaj despre fetele, femeile ofiţer din Afganistan.


Reporter: Ilie Pintea - Chiar dacă au câţiva ani de când au terminat şcoala militară, fetele pe care le-am întâlnit în Afganistan au venit aici hotărâte să îşi îndeplinească la cel mai înalt nivel misiunea şi să-şi perfecţioneze instruirea. Locotentent Ioana Pop, ofţer II comunicaţii şi informatică, în cadrul Rotaţiei a VI-a de la Elementul Naţional de Sprijin.


Ioana Pop: Misiunea grupei, a structurii pe care eu o conduc este de a asigura comunicaţiile în cadrul batalionului, de a oferi servicii atât batalionului care este dislocat aici, cât şi de a avea grijă de reţelele partenerilor americani. Am terminat acum trei ani şi am acumulat destulă experienţă pentru a putea face faţă acestei provocări. Motivul pentru care am venit aici este de a pune în aplicare şi de a mă instrui în condiţii reale. Deocamdată, în aceste două săptămâni de când am venit am colaborat cu partenerii americani, am colaborat cu Batalionul pe care îi sprijinim noi. Este o experienţă frumoasă, zic eu, şi sper să fie frumoasă şi în urma celor şase luni. Primul contact - mult praf, aceasta este prima experienţă pe care am avut-o. Cald, oamenii sunt foarte ok şi încurajez toate femeile care ar vrea şi care se gândesc la acest lucru să vină pentru că este o experienţă.


Reporter: Locotenent-inginer Roxana Popescu e comandant de pluton logistic şi mi-a spus ce a adus-o în Afganistan.


Roxana Popescu: Dorinţa de evoluţie în carieră şi de a vedea cum se face logistica şi la un nivel mult mai mare decât cel din ţară.


Reporter: Înţeleg că ai în subordine doar băieţi. Cum e?


Roxana Popescu: E mai simplu şi mai uşor. Băieţii, de obicei, nu pun prea multe întrebări şi execută ceea ce le transmiţi.


Reporter: Sunt oameni care au mai multe misiuni, au experienţă?


Roxana Popescu: Da. La mine în pluton am unul singur care nu a fost în misiune, în rest au fost toţi în cel puţin una. Deja ştiu ce au de făcut.


Reporter: Care crezi că o să fie cea mai mare provocare în astea şase luni de aici?


Roxana Popescu: Cred că va fi să ridic ştacheta şi mai sus şi să încerc să asigur un sprijin logistic cât mai bun şi mai complet şi mai complex pentru toate structurile româneşti din teatrul de operaţii.


Reporter: Cum a fost primul contact cu Afganistanul, îţi mai aduci aminte?


Roxana Popescu: Primul contact a fost ca un şoc mai mic...


Reporter: De ce?


Roxana Popescu: În sensul în care e un mediu diferit, o perioadă în care te acomodezi. Dar am trecut peste această perioadă în două zile. Sfătuiesc toate femeile, indiferent de grad din armată, să vină în teatrul de operaţii pentru că e o experienţă cu care nu se vor întâlni nicăieri altundeva. E un plus de dezvoltare pentru ele.


Reporter: Elementul Naţional de Sprijin dislocat în teatrul de operaţii oferă sprijin logistic de linia a III-a Batalionului 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani, care se află pentru următoarele şase luni în Afganistan, precum şi tuturor structurilor româneşti din arie şi partenerilor.


Realizator: Mulţumesc Ilie Pintea! Revenim în ţară. Început de an şcolar, dar iată că şi la facultăţi doar în Armată pentru bobocii şcolilor de ofiţeri şi subofiţeri pentru că, da, anul universitar începe natural pe 1 octombrie. Aflăm din corespondenţa următoare ce fac studenţii de anul I ai Academiei Forţelor Terestre, până la începerea efectivă a cursurilor din 1 octombrie. Elena Andrei a transmis.


Reporter: Cei mai tineri militari sibieni au trăit, duminică, 3 septembrie, emoţiile unui nou început, pornind pe drumul formării lor ca viitori ofiţeri de comandă ai Armatei României. Pentru cadeţii de anul I ai Academiei Forţelori Terestre 'Nicolae Bălcescu' a fost prima zi în calitate de studenţi în instituţia care le va fi casă pentru următorii trei ani. Pentru cei 250 de tineri, care au reuşit să-şi îndeplinească visul, va urma o perioadă intensă cu multe premiere, mai ales pentru cei care au absolvit licee civile, în care vor trebui să se adapteze la rigorile vieţii cazone. Studenţii au renunţat la hainele civile pentru a îmbrăca haina militară, vor învăţa tot ceea ce ţine de desfăşurarea înviorării, raportul companiei, proceduri operaţionale de securitate sau pasul de defilare. Marţi, 5 septembrie, studenţii anului I de studiu din Academia Forţelor Terestre au participat, în cadru festiv, la ceremonia de prezentare a Drapelului de luptă al instituţiei - simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. Activitatea a debutat cu prezentarea cadrelor militare ale instituţiei cu funcţii de conducere, iar în final s-a realizat dispozitivul pentru înmânarea armamentului individual. În acest cadru organizat, cei mai tineri membri ai comunităţii militare academice sibiene au răspuns cu tărie 'Servesc Patria!', atunci când comandanţii direcţi le-au înmânat armamentul individual. Tot în prima săptămână, fiind săptămâna de acomodare, se vor deplasa pentru prima dată în Poligonul Poplaca, pentru a asista la trageri demonstrative pe timp de zi şi de noapte, urmând ca duminică, 10 septembrie, să execute primul marş în tabăra de instrucţie Daia, unde vor începe perioada de instructaje şi rezolvare de sarcini administrative. Studenţii vor avea în total şase săptămâni de pregătire militară, iar începând cu 10 septembrie, vor merge săptămânal în tabăra de instrucţie Daia, unde vor fi îndrumaţi de noii instructori - de studenţii de anul III, aflaţi în stagiul de practică. După această perioadă urmează semnarea angajamentelor, repartiţia pe arme şi un eveniment unic în viaţa fiecărui militar, depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară.


Realizator: Cinci minute până la final. "Jurnal militar" aici, la Radio România Actualităţi. Vă spuneam despre Nava-şcoală Mircea, care este într-un marş de instrucţie comun cu nişte cadeţi germani. Reportăm acest subiect pentru săptămâna viitoare, pentru că, iată, a fost o emisiune foarte, foarte plină. A venit vremea să ascultăm interviul realizat de Valentin Rupa, cu analistul politico-militar Iulian Chifu despre cel mai fierbinte subiect al acestor zile, politica agresivă a Coreii de Nord, pe care a demonstrat-o recent prin lansarea unei încărcături nucleare, în urma căreia s-a produs un seism de peste 6 grade. Vă invit să ascultăm acest fragment.


Reporter: Domnule Iulian Chifu, în eventualitatea nu tocmai improbabilă a unui război în Coreea de Nord, cum vedeţi dumneavoastră structura taberelor? Cum credeţi că se prefigurează cele două părţi?


Iulian Chifu: Nu putem vorbi de un război în sensul război pe termen lung. După mine, va fi, în cel mai rău caz, planul american al unei acţiuni chirurgicale, care elimină într-o noapte, într-un timp extrem de scurt, elimină capabilităţile nucleare, balistice şi leadership-ul Coreii de Nord. În momentul în care o opţiune militară se va întâmpla, cam aşa ar putea ea să apară. Nu înseamnă că a posteriori nu vom avea pe o instabilitate a Coreii de Nord probleme majore. Mă aştept la o invazie chineză în zona de nord a Coreii, pentru a stabiliza situaţia şi a menţine tamponul. În altă ordine de idei, nu mă aştept ca lumea occidentală să aibă o formulă de atac sau de descindere sau de intervenţie. Iar, până la urmă, orice tip de conflict - şi aici este un lucru foarte clar - până la urmă tot la masa negocierilor va trebui să ajungă. E adevărat că toată negocierea pleacă de la situaţia din teren, care va fi la acel moment. Iar aici, după mine, Coreea de Sud trebuie să se pregătească de reunificarea coreeană; în niciun caz nu este liniştită, în orice moment poate exista un atac, o rachetă, o demonstraţie de forţă care să vizeze Coreea de Sud, din partea Coreii de Nord, ca un moment prealabil proactiv de preîntâmpinare a unui atac care apare iminent împotriva sa. Însă, fiind o persoană care tutelează Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, speranţa mea este şi credinţa mea este că există suficientă raţiune şi mijloace pentru ca o formulă caldă, o formulă războinică să nu fie dezvoltată, poate, vă spuneam, cu excepţia unor intervenţii de natură chirurgicală.


Realizator: Atât pentru astăzi la "Jurnal militar", din această zi de 9 septembrie. Anunţuri de final: 'Feciori la oaste' la Antena Satelor, la 11:30, o emisiune realizată de Cecilia Sfetcu. Avem mai apoi o invitaţie pentru mâine dimineaţă la TVR: "Pro Patria" de la ora ştiută, de la 9:30. "Observatorul militar" se poate citi pe site-ul presamil.ro. Sunt Cristian Dumitraşcu, vă salut regulamentar!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017