Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Emisiile de gaze cu efect de seră din Europa, la cel mai mic nivel

Uniunea Europeană face eforturi pentru a-şi atinge obiectivul stabilit pentru 2030 de scădere cu cel puţin 40% a emisiilor.

Articol de Arina Petrovici, 21 Octombrie 2015, 10:28

Uniunea Europeană este în grafic pentru atingerea şi chiar depăşirea obiectivului de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020 - relevă un raport publicat marți de Agenţia Europeană de Mediu.

Este vorba de o evaluare anuală a progreselor înregistrate în toate ţările Europei în direcţia realizării obiectivelor energetice şi de atenuare a schimbărilor climatice.

Raportul arată că în Europa emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 23% între 1990 şi 2014, şi au atins cel mai mic nivel înregistrat vreodată.

Cele mai recente prognoze ale statelor membre relevă că Uniunea Europeană se îndreaptă spre o reducere cu 24% până în 2020, dacă ţinem cont de măsurile care au intrat în vigoare sau spre o diminuare chiar cu 25% în cazul adoptării măsurilor suplimentare deja planificate în statele membre.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Uniunea Europeană face eforturi pentru a-şi atinge obiectivul stabilit pentru 2030 de scădere cu cel puţin 40% a emisiilor.

De fapt, aceasta este contribuţia Uniunii la noul acord global privid schimbările climatice care urmează să fie încheiate la Paris în luna decembrie.

Comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete, a reafirmat angajamentul Uniunii pentru o lume mai puţin poluată.

El a subliniat că Uniunea Europeană a demonstrat constant că protecţia climei şi creşterea economică merg mână în mână, atâta vreme cât Europa a reuşit să reducă emisiile cu 23% între 1990 şi 2014, într-o perioadă în care economia a întregistrat o creştere de 46%.

La rândul său, Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu a salutat rezultatele concrete realizate de Europa în încercarea sa de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a investi în eficienţa energetică şi în susele regenerabile de energie.

Însă, pentru a diminua cu 40% emisiile până în 2030, Uniunea Europeană va trebui să pună în aplicare noi politici energetice.

Executivul de la Bruxelles a adoptat deja o primă măsură legislativă menită să asigure îndeplinirea obiectivelor comunitare pentru 2030, propunerea de revizuire a schemei Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii.