Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Emisiile de gaz cu efect de seră în UE, "în scădere"

Emisiile de gaz cu efect de seră au scăzut cu aproximativ 4,5% anul trecut- potrivit unei informări publicate luni.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 19 Mai 2015, 10:54

Raportul publicat în Registrul Uniunii Europene se referă la emisiile produse de instalaţiile care participă la sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii.

Lansat în 2005, acest sistem acoperă în prezent peste 11.000 de centrale electrice și instalații de producție din cele 28 de state membre ale Uniunii, precum și din Islanda, Norvegia și Liechtenstein, dar și emisiile generate de companiile aeriene. Principiul de funcţionare este limitarea emisiilor şi reducerea lor în timp.

Comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice și energie, Miguel Arias Cañete, a spus că datele arată că aceste emisii de gaze de seră continuă să scadă şi că economiile europene recuperează pierderile suferite în timpul crizei. Aceste rezultate vor fi luate în considerare la negocierilor pentru încheierea noului acord climatic global, care trebuie să aibă loc în decembrie la Paris.

În același timp, spunea comisarul Cañete, “recesiunea continuă să aibă un impact negativ pe piața de carbon.”

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Instalațiile din sistemul European sunt obligate să raporteze anual datele privind emisiile. Pentru 2014, aceste date au fost puse la dispoziția publicului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 1 aprilie 2015.

În octombrie 2014, Consiliul European a convenit asupra cadrului de politică al Uniunii pentru 2030 privind clima și energia, care include obiectivul de a reduce cu cel puțin 40 % emisiile interne de gaze cu efect de seră până în 2030, în comparație cu nivelurile din 1990.

În perioada 2013-2020, mai mult de jumătate din certificatele din cadrul sistemului vor fi licitate, iar veniturile se vor reinvesti. În această lună, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la crearea unei rezerve pentru de stabilizarea pieței până în 2018.

Astfel se intenționează absorbirea surplusului de certificate care s-a format și reglarea furnizării de cote care urmează să fie scoase la licitație în scopul de a spori rezistența la eventualele șocuri economice.