Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 07 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florentina Varga

11 August 2014
Vizualizari: 927
Comentează add

Producătorii de legume şi fructe cer sprijin european pentru a-şi compensa pierderile înregistrate în urma blocajului rus. Cele mai afectate sunt culturile de roşii şi castraveţi.

Embargoul Moscovei "se resimte dramatic asupra exporturilor"

florentina-varga

Foto: Arhivă Reuters

Producătorii de legume şi fructe solicită sprijin european pentru a-şi compensa pierderile înregistrate în urma blocajului impus de Federaţia Rusă.

Ei spun că embargoul Moscovei se resimte dramatic asupra exporturilor şi estimează pagubele la circa 15.000 de tone.

Directorul Asociaţiei Producătorilor de Legume si Fructe "Hortifruct", Cristi Rusu, a explicat care sunt cele mai afectate sectoare. 

"Sunt afectate culturile de tomate şi castraveţi prin blocaje de piaţă. Cantităţi cuantificate la câteva sute de mii de tone şi aproximativ 500 de milioane de euro ce trebuiau să ia calea Federaţiei Ruse, în momentul de faţă sunt orientate către ţările comunităţii europene, inclusiv în România, fapt pentru care sunt scăderi de preţuri la legume între 50%-70%, în condiţiile în care preţurile de cost au crescut datorită anului atipic climatic", a explicat Cristi Rusu.

Potrivit acestuia, din cauza modificării preţutilor, producătorii sunt ameninţaţi de faliment.

"Culturile sunt un pic întârziate, practic acum trebuiau să intre în recoltări masive. Dintr-un preţ de cost de 2-2,7 lei pe kilogram producătorii din România reuşesc în momentul de faţă să obţină 1,5 de lei, ceea ce este o diferenţă fantastică şi ceea ce face ca să îndrepte producătorii români din ce în ce mai mult către pragul falimentului", a spus directorul Asociaţiei Producătorilor de Legume si Fructe "Hortifruct".

Luni, producătorii autohtoni de legume şi fructe au mai cerut marilor reţele comerciale să păstreze ambalajele originale la raft, astfel încât consumatorii să ştie care sunt produsele româneşti.


Etichete Rusiaembargouroşiicastraveţiblocajpreţuri exportUEsprijinproducători

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live