Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Septembrie 2020
Vizualizari: 258
Comentează add

Elvețieni decid dacă vor renunța la Acordul cu Uniunea Europeană

radiojurnal

 Berna, Capitala Elveţiei Foto: Arhivă

Alegătorii elevețieni decid astăzi, prin referendum, dacă vor renunța la Acordul cu Uniunea Europeană pentru libera circulație a persoanelor.

Reporter: Cristian Bâcâin - Inițiativa aparține Partidului Poporului de extremă dreapta, care spune că măsura va permite Elveției să-și controleze frontierele și să selecteze doar imigranții pe care îi dorește.
 
Oponenții afirmă însă că o astfel de decizie va scufunda în recesiune o economie sănătoasă și îi va priva sute de mii de elvețieni de libertatea de a trăi și munci în toată Europa. Ministrul justiției a avertizat că situația ar fi mai rea decât Brexitul, Elveția a decis de mult că nu dorește să adere la Uniunea Europeană, dar că vrea acces la zona de comerț liber și la cooperarea cu Bruxellesul în domenii precum: transportul, mediul sau cercetarea și educația. S-a obligat, în schimb, să asigure libertatea de mișcare în cadrul Spațiului Schengen, iar Uniunea a avertizat deja Elveția că odată cu închiderea frontierelor vor dispărea și aranjamentele comerciale profitabile.
 
Practic, Elveția a pus capăt liberei circulații în urmă cu șase ani, când, în referendumul aprobat la limită, a introdus cote pentru muncitorii proveniți din țările comunitare. Părțile au ajuns totuși la un compromis prin care angajatorii elevețieni să-i favorizeze pe rezidenții din Elveția doar în sectoarele cu șomajul deja ridicat.
 
(PH)

Etichete ElvetiaacordUE(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live