Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

26 Octombrie 2016
Vizualizari: 780
Comentează add

Legea prin care vor fi eliminate peste o sută de taxe de la începutul anului viitor a trecut de Parlament.

Eliminarea taxelor, "impact anual pentru buget de peste 1,5 mld. de lei"

iulia-gherman

Ministrul finanţelor Anca Dragu. Foto: Arhivă/gov.ro.

Legea prin care vor fi eliminate peste o sută de taxe de la începutul anului viitor, inclusiv taxa radio-tv, a trecut de Parlament. Camera Deputaţilor, care era for decizional în acest caz, a adoptat ieri documentul în unanimitate.

Legea a avut un parcurs parlamentar foarte rapid, de doar două săptămâni, şi urmează să meargă acum pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, iniţiator al proiecului de lege, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că renunţarea la toate cele 102 taxe va reduce birocraţia din sistemul fiscal, iar impactul asupra bugetului de stat, din punctul de vedere al sumelor care nu vor mai fi astfel colectate, va fi doar de 0,07%.

"Soluţia PSD"

În timpul dezbaterilor, liderul social-democraţilor a cerut ca plenul să voteze şi eliminarea taxei radio-tv, deşi în Comisia de buget-finanţe, deputaţii, inclusiv cei din PSD, au decis ca aceasta să rămână în vigoare. Liviu Dragnea a declarat că după mai multe discuţii la nivelul partidului, PSD vine cu o altă soluţie.

Liviu Dragnea: Pentru anul viitor, prin Legea bugetului de stat, în Parlament să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru Radio, ceea ce înseamnă un buget de 420 de milioane de lei, iar pentru Televiziune, alocarea propusă este de 34 de lei în numele fiecărui cetăţean român, asta însemnând un total de 680 de milioane de lei.

Libertatea Radioului şi Televiziunii publice "a fost amputată"

Proiectul de lege a fost votat în unanimitate de plen. Deputatul PNL Andreea Paul, care s-a opus eliminării taxei radio-tv, explica votul dat de partidul său.

Andreea Paul: Partidul Naţional Liberal a votat pentru acest proiect de lege pentru că în ansamblu, el este unul bun. Dar există două riscuri majore care s-au strecurat. E vorba despre eliminarea taxei radio-tv, care este o uriaşă greşeală, care va amputa libertatea şi autonomia Radioului şi Televiziunii publice, care-şi pot cumpăra această libertate apelând la bugetul de stat, iar pe de altă parte, acelaşi PSD ne propune de anul viitor înlocuirea cu alte taxe şi tarife parafiscale, ceea ce înseamnă că nu sunt interesaţi decât de eliminarea acestor taxe pe perioada campaniei electorale.

Andreea Paul a mai spus că juriştii din PNL vor analiza posibilitatea ca legea să fie contestată la Curtea Constituţională.

Ministrul finanţelor: Nu putem acoperi toate cheltuielile

Şi Guvernul ar putea ataca la Curtea Constituţională legea prin care se elimină peste o sută de taxe. Executivul a calculat un impact anual pentru buget de peste un miliard şi jumătate de lei, în condiţiile în care atât Comisia Europeană, cât şi Fondul Monetar Internaţional au avertizat în mai multe rânduri că deficitul bugetar al României va depăşi anul viitor plafonul impus de Uniunea Europeană.

Guvernul spune că iniţiatorii nu au indicat sursa de finanţare pentru acoperirea impactului bugetar presupus de anularea acestor taxe. Ministrul finanţelor, Anca Dragu, a subliniat că ar fi nevoie de aproximativ 600 de milioane de lei anual.

În plus, ea consideră că pentru finanţarea integrală de la bugetul de stat a Radioului şi Televiziunii publice, este nevoie de modificarea Legii 41 privind organizarea şi funcţionarea celor două instituţii, care este o lege organică.

Anca Dragu: În actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru Radio şi Televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare al Radioului şi al Televiziunii.

Dacian Cioloş: Suntem în afara legii

Premierul Dacian Cioloş a atras atenţia că după adoptarea acestei legi va fi nevoie de creşterea altor taxe şi impozite pentru compensarea efortului bugetar. Prin tăierea Timbrului de mediu nu vor mai putea fi finanţate, de exemplu, programele Rabla şi Casa Verde - a spus şeful executivului, iar eliminarea taxei radio-tv pune guvernul într-o situaţie dificilă, întrucât cele două societăţi publice de Radio şi Televiziune nu pot fi finanţate integral de la bugetul de stat, pentru că ar fi ilegal.

Dacian Cioloş: Eliminată taxa tv, în momentul de faţă suntem în afara legii, pentru că legea spune că statul nu poate să finanţeze o televizune publică sută la sută din bugetul de stat, din diferite motive. Unul din elementele de independenţă a televiziunii publice e legat şi de sursa de finanţare.

Pe lângă taxa radio-tv, legea elimină şi 33 de taxe consulare, inclusiv cea suplimentară pentru eliberarea paşaportului, plus alte 20 de la Registrul Comerţului. (Iulia Gherman, Cătălina Creţu).

Legea "nu are o evaluare a impactului"

Citată de de Rador, Reuters scrie că atât Comisia Europeană, cât şi Fondul Monetar Internaţional ar fi avertizat "în mod repetat" că deficitul bugetar al României va depăşi anul viitor plafonul de 3% din PIB, impus de Uniunea Europeană.

"Proiectul de lege propus de Partidul Social Democrat (PSD), de stânga, elimină o mulţime de taxe mici, cum ar fi taxele pentru registrul comerţului, pentru cazierul fiscal, pentru eliberarea de paşapoarte temporare, taxe de pescuit și sportive, taxa de mediu pentru înmatricularea autoturismelor.

"Proiectul de lege a trecut fără o evaluare a impactului, iar parlamentarii nu au precizat sursele de finanţare pentru aceste măsuri. De asemenea, ei au votat şi pentru eliminarea taxei pentru posturile publice de radio şi televiziune, care ar trebui să fie independente de politică.

"Criticii planului de eliminare a acestei taxe au spus că posturile publice îşi vor pierde efectiv independenţa, devenind total dependente de bugetul de stat", mai scrie Reuters.


Etichete Legea prin care vor fi eliminate peste o sută de taxeParlamentLiviu DragneaAndreea PaulAnca DraguDacian Cioloş

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live