Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eliminarea blocajelor comerciale pe criterii de naționalitate sau reședință

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor din PE a luat în discuție eliminarea blocajelor comerciale pe criterii de naționalitate sau reședință.

Eliminarea blocajelor comerciale pe criterii de naționalitate sau reședință

Articol de Victor Gheorghe, 30 Septembrie 2016, 11:24

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European a luat în discuție eliminarea blocajelor comerciale pe criterii de naționalitate sau reședință.

Propunerea eurodeputaților se referă la un regulament prin care să se elimine practicile utilizate de unii vânzători on-line, care opresc clienții să cumpere anumite produse sau servicii de la comercianți situați într-un alt stat membru sau care nu se bucură de prețuri la fel de avantajoase ca cei locali.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Prin noul regulament se interzice blocarea accesului la site-uri internet și la alte interfețe online, precum și redirecționarea clienților de la o versiune națională la alta. Atât consumatorii cât și întreprinderile, în calitate de utilizatori finali de bunuri sau servicii au de suferit de pe urma unor astfel de practici.

Cu toate acestea, tranzacțiile în cadrul cărora o întreprindere achiziționează bunuri sau servicii spre a le revinde ar trebui să fie excluse, pentru a le permite comercianților să își creeze rețele de distribuție în conformitate cu dreptul european al concurenței.

Este important de știut faptul că această propunere nu abordează stabilirea prețurilor, oferindu-le astfel comercianților libertatea de a-și stabili prețurile în mod nediscriminatoriu.

Nu este abordată nici stabilirea dinamică a prețurilor, prin care comercianții își adaptează ofertele de-a lungul timpului în funcție de o serie de factori care nu sunt legați de domiciliul clienților. De menționat că propunerea de regulament a fost elaborată după o amplă consultare publică realizată anul trecut.

Potrivit opiniilor exprimate de majoritatea consumatorilor și a întreprinderilor, comercianții ar trebui să informeze clienții în legătură cu restricțiile privind vânzările.

Consumatorii și-au exprimat sprijinul în favoarea unei opțiuni de politică prin care comercianții să fie obligați să accepte tranzacții comerciale transfrontaliere.

Majoritatea întreprinderilor se opun obligației de a vinde și a livra pe întregul teritoriu al Uniunii și subliniază că pentru ele este important să poată adapta prețurile la diferitele piețe naționale și ca libertatea lor economică și contractuală să fie respectată.