Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

27 Decembrie 2016
Vizualizari: 828
Comentează add

Senatul a respins astzăzi cererea de reexaminare a legii prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, înclusiv taxa radio-tv

Eliminarea a 102 taxe nefiscale aprobată de Senat

amalia-bojescu

 

Legea de eliminare a celor 102 taxe nefiscale, între acestea Şi taxa radio-tv, a trecut astãzi de votul Senatului în forma iniŢialã, în pofida retrimiterii actului normativ în dezbaterea Parlamentului de cãtre preşedintele Klaus Iohannis.

82 de senatori PSD, ALDE şi UDMR au considerat neîntemeiate argumentele preşedintelui şi s-au exprimat împotriva cererii de reexaminare, iar reprezentanţii PNL, PMP şi USR au votat pentru.

Redactorul RRA, Amalia Bojescu, transmite  că fostul ministru al Culturii, senatorul UDMR, Vlad Alexandrescu, a atras atenţia cã eliminarea taxei radio-tv loveşte în caracterul autonom al serviciilor publice. Mai mult, spunea el, se aduce atingere dreptului la informare al cetãţeanului. 

Vlad Alexndrescu: "În loc sã rãspundã doar în faţa cetãţenilor, Societatea Românã de Televiziune şi Societatea Românã de Radio vor trebui sã dea socotealã Guvernului şi politicienilor care vor propune, respectiv, vor aproba bugetul lor.

În condiţiile în care politizarea celor douã servicii publice este şi acum la cote alarmante, crearea unui cadru legal de dependenţã financiarã faţã de Guvern riscã sã le ducã la obedienţã totalã faţã de putere, indiferent care va fi ea,  încãlcând flagrant articolul din Constituţie menţionat, al cãrui scop este asigurarea dreptului la informare al cetãţenilor." a spus fostul ministru.  

În schimb, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a dat asigurãri cã existã resursele necesare pentru ca cele douã instituţii publice de Radio şi Televiziune sã funcþioneze. 

Şerban Nicolae: "Aceastã taxã de care se vorbeşte se colecteazã pe parcursul anului în mod lunar. Nu este vorba în niciun fel de afectarea bugetului Televiziunii Publice şi a Radioului Public întrucât se vor gãsi resursele necesare în Legea bugetului.

Respectuos vã rog sã dãm un vot pentru respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui României, considerând cã sunt resursele necesare pentru ca Televiziunea şi Radioul sã funcţioneze fãrã a le pune în situaţii de dependenţã faţã de politic."

Proiectul de lege merge pentru dezbatere şi vot decizional în Camera Deputaţilor.


Etichete Senat102 taxe nefiscaletaxa radio-tvSRRTVR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live