Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

6 Decembrie 2021
Vizualizari: 370
Comentează add

Elevii vor face primele teste rapide pe bază de salivă pentru depistarea infecției cu coronavirus.

Elevii vor face primele teste rapide pe bază de salivă

florin-lepadatu

 Foto: Arhivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Este prima zi cu responsabilități în plus și cu multe necunoscute pentru copii, părinți și profesori.

Elevii, preșcolarii și profesorii din toată țara vor face, în această dimineață, primele teste rapide pe bază de salivă pentru depistarea infecției cu coronavirus.

Recomandarea este ca ei să se testeze de două ori pe săptămână, lunea și joia, dar sunt încă multe întrebări și neclarități.

Nicoleta Turcu are detalii: ”Autorităţile nu au stabilit o procedură unitară și au lăsat ca deciziile să fie luate de fiecare unitate de învățământ în parte. Așa că în unele școli testarea se va face în clasă, dar în cele mai multe unități de învățământ testele au fost distribuite părinților, care au fost chemați vineri și au stat la coadă pentru a le primi. Unora li s-a cerut să semneze pentru ele și doar elevii de liceu primesc testele de la profesori. În total au fost împărțite 6,5 milioane de teste și o mare întrebarea este: cine va verifica dacă ele vor fi făcute corect. Autoritățile insistă că se bazează pe buna credință și pe responsabilitatea părinților. Ei trebuie să aibă grijă ca elevii să se testeze la prima oră, înainte să mănânce sau să bea apă. Rezultatele trebuie transmise școlilor în aceeași zi, înainte de începerea cursurilor. Şi nici aici nu există o procedură standard. Unele unități de învățământ au cerut ca elevii să aducă fizic rezultatele la școală, altele au solicitat doar fotografii pe care să fie menționată și data testului. Dar cine garantează că procedura de testare a fost respectată sau făcută corect? Tot autoritățile susțin că astfel de testări pot fi făcute chiar de către copii, cu o minimă instruire și supraveghere, întrucât testul de salivă nu este deloc complicat. Chiar și un elev de clasă primară și-l poate face singur, important este ca înainte un adult să îi arate pașii. Miniștrii sănătății și educației, de pildă, au explicat inclusiv prin intermediul unor clipuri video modul în care se utilizează aceste teste. Ce este clar este că toată lumea trebuie să anunțe dacă rezultatul este pozitiv. În această situație, testul de salivă trebuie să fie confirmat și de un test PCR și copilul nu trebuie să mai meargă la școală cel puțin până la rezultatul final, iar cursurile unei clase ar urma să se suspende și ele când există un rezultat pozitiv la un test PCR.”


Etichete profesorieleviscoala

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live