Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Elevă din România, câștigătoare în concursul "Juvenes Translatores"

Dintre cei 152 de elevi participanţi din România a fost declarată câştigătoare Roxana-Maria Chiorean, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviță" din Cluj Napoca.

Elevă din România, câștigătoare în concursul "Juvenes Translatores"

Articol de Gabriela Tătărău, 04 Februarie 2016, 09:36

Comisia Europeană a anunţat miercuri numele câştigătorilor concursului anual de traducere organizat pentru şcoli de Uniunea Europeană.

Între cei 28 de învingători, se află şi o elevă din România.

28 de elevi de liceu, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor primi un premiu după ce au concurat cu peste 3 500 de participanţi de pe întregul continent.

Câştigătorii vor fi invitaţi la Bruxelles în data de 14 aprilie 2016 pentru a-şi primi trofeele, care le vor fi înmânate de Kristalina Georgieva, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Oficialul european a subliniat că aceşti elevi au reuşit să fie cei mai buni în condiţiile unei concurenţe acerbe pentru primele locuri din ţara lor. În fiecare an, concursul Juvenes Translatores le oferă copiilor şansa de a-şi testa aptitudinile în domeniul limbilor străine şi de a-şi pune la încercare talentul de traducător.

Elevii trebuie să traducă texte pe tema cooperării pentru dezvoltare. Tema acestei ediţii a fost aleasă pentru a marca Anul european pentru dezvoltare 2015.

Elevii au putut alege oricare dintre cele 552 de combinaţii posibile între oricare două limbi dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

În acest an, elevii au utilizat 166 de combinaţii lingvistice, traducând, printre altele, din cehă în italiană, din malteză în neerlandeză şi din daneză în poloneză.

Toţi câştigătorii au ales să traducă în limba pe care o stăpânesc cel mai bine, după cum procedează şi traducătorii care sunt funcţionari ai instituţiilor Uniunii Europene.

În România, concursul s-a desfăşurat în 31 de şcoli, iar dintre cei 152 de elevi participanţi, a fost declarată câştigătoare Roxana-Maria Chiorean, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca.

Începând din 2007, Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează în fiecare an concursul Juvenes Translatores(însemnând în limba latină „tineri traducători”).

Obiectivul său este de a promova studiul limbilor străine în şcoli şi de a le oferi tinerilor elevi posibilitatea să vadă cum este să fii traducător.

Concursul se adresează elevilor de liceu în vârstă de 17 ani şi se desfăşoară simultan în toate şcolile selectate din întreaga Uniune Europeană, inclusiv în regiunile ultraperiferice.