Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 03 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

29 Februarie 2020
Vizualizari: 448
Comentează add

Meciul cel mai așteptat din liga spaniolă de fotbal are loc duminică, 1 martie, la Madrid, pe Santiago Bernabeu, la ora 21:00.

El Clásico, avanpremiera unui spectacol unic El Clásico, avanpremiera unui spectacol unic - Conține video

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Javier Tebas, în mijloc, împreună cu ambasadorii El Clásico: la stánga, Fernando Morientes, fost jucător la Real Madrid, la dreapta, Luis Garcia, fost jucător la FC Barcelona. Sediul La Liga, la prezentarea El Clásico din 1 martie 2020, Madrid, 28 februarie 2020. Foto: Annamaria Damian

Meciul cel mai așteptat din liga spaniolă de fotbal are loc duminică, 1 martie, la Madrid, pe Santiago Bernabeu, la ora 21:00.

 

Fanii acestui campionat au făcut ca acest meci să fie cel mai bun spectacol din lume, spune Javier Tebas, președintele Ligii spaniole de fotbal, La Liga Santander.

 

Președintele Ligii a prezentat meciul, împreună cu doi ambasadori: Fernando Morientes și Luis Garcia.

Rivalitatea dintre Real Madrid și FC Barcelona a transformat întâlnirea dintre cele două echipe în cel mai bun meci din ligă. 

 

Luis Garcia, fost jucător la FC Barcelona, Ambasador al acestui El Clásico, spune că aceasta partidă este, pentru fanii acestuii sport, una cu toate ingredientele necesare pentru a o trăi cu emoție. În primul rând, îi pune față în față pe cei mai buni jucători. Apoi, s-a creat și se menține pe teren o rivalitate absolută, epică, spune Luis. Acum, și mai mult, pentru că cele două mari echipe se bat pentru primele locuri, fiind la distanță foarte mică la numărul de puncte și aspirând la titlul suprem. 

 

Pentru celălalt ambasador al El Clásico, Fernando Morientes, fost jucător al Realului, acest meci este unul cu o intensitate deosebită, deși cele două echipe rivale au avut între timp câte o confruntare de Champions și timpul de pregătire este mai scurt. El Clásico este special nu numai pentru atmosfera din oraș, ci și pentru repercusiunile la nivel global, pentru că este o vitrină mondială, în care jucătorii sunt văzuți și observați de toată lumea. 

 

Cum trăiesc cei doi foști jucători El Clásico

 

Luis Garcia spune cu această ocazie că acum vede confruntarea dintre Real Madrid și FC Barcelona cu mari emoții.

 

“Sufăr mai mult acum decât atunci când jucam, pentru că pe teren știam ce am de facut. Dacă pierdeam, era un moment dur, dar trebuia să trec peste el să să mă gândesc la următorul meci. 

 

Acum, un Clásico îl văd cu prietenii și cu rudele, iar când echipa mea ia gol… sufăr! Îmi vine să dau afară toată furia și poate chiar să înjur!”

 

La polul opus se află, din acest punct de vedere, Fernando Morientes, care spune, râzând:

“Nu sufăr deloc, mă bucur de meci și gata! Mă uit relaxat la televizor și poate calmez un pic spiritele în familie, pentru că îi văd pe copiii mei că se agită, sunt fani al Real Madrid. Când eram jucător, sufeream, acum, deloc!”

 

Cei doi foști jucători au relatat cu această ocazie care sunt momentele cele mai dificile într-un Clásico

 

Pentru Luis Garcia, momentul în care ajungea cu autocarul la stadion era cel al realității, pentru oamenii care așteaptă să te salute, să te încurajeze, pentru atmosferă. “Acela era momentul în care mă simțeam agitat, dar, după sosirea la stadion, emoțiile dispăreau”. 

 

Pentru Fernando Morientes, ziua de așteptare în hotel era cea mai lungă: “Acele ore dinainte de meci erau o tortură, pentru că erau timpi morți. Dacă mai făceai și zapping și ascultai toate comentariile, vedeai câte goluri ai marcat sau nu, câte minute ai jucat… Odată ajuns la stadion, mă puteam concentra și vizualizam meciul, era altceva!”

 

Cum se prezintă cele două echipe înainte de meciul din 1 martie, de la Madrid

 

Real Madrid tocmai a fost învins pe teren propriu de Manchester City, antrenată de Josep Guardiola, unul din cei mai reputați tehnicieni pe care i-a avut FC Barcelona în istoria sa. 

 

“Cred că acel gust amar durează până în momentul în care arbitrul fluieră începutul meciului de duminică și Real Madrid are ca obiectiv să câștige punctele de care are nevoie”, spune Morientes. Doar trei puncte despart cele două echipe rivale. Niciuna nu este în cel mai bun moment al ei, sau în cea mai bună versiune, crede fostul jucător al Realului.

 

Luis Garcia crede că nu contează prea mult ce s-a întâmplat în cursul săptămânii, câte meciuri s-au câștigat, câte s-au pierdut, pentru că jucătorii vor fi concentrați pe ce se va întâmpla pe teren din primul moment, deoarece rezultatul este o necunoscută pentru toată lumea. 

 

Transmisia cu 33 de camere și reluări 360º

 

La Liga a reușit, de-a lungul ultimilor ani, să ofere transmisii din ce în ce mai calitative din punct de vedere tehnic. Pentru cea de duminică, 1 martie, se pregătesc 33 de camere video, o cameră care transmite imagini aeriene, de la înălțimea de 20 m, camerele pentru replay 360º și 3D și o grafică excepțională. 

 

Președintele Ligii, Javier Tebas, subliniază că principalele condiții pentru a avea transmisii bune sunt ca echipele să aibă jucători buni și să ai o poveste interesantă. “E foarte important să știi cum prezinți totul, asfel încât oamenii să se bucure de aceste meciuri”. Pentru Tebas, această latură a spectacolului este fundamentală, similară cu producția unui film, pentru că fotbalul generează apropiere și sentimente împărtășite, cu cei dragi sau cu prietenii.

 

“Să ne imaginăm că avem cei mai buni actori, cel mai bun scenariu, dar dacă nu ai un decor bun, iese un dezastru. În cazul acesta, El Clásico are cei mai buni jucători, cele mai bune cluburi și cele mai bune transmisii sportive din lume, între altele pentru că avem tehnologie de avangardă. Reluările 360º sunt un exemplu și sunt apreciate de toate generațiile. Tinerii văd și ei fotbal, dar au nevoie să îl vadă cu mijloacele digitale de acum”.

 

În mod evident, un Clásico de calitate se traduce în sume importante pentru cluburile implicate. Așa cum a publicat La Liga, cele două echipe rivale, Real Madrid și FC Barcelona, sunt și cele care încasează cei mai mulți bani pentru drepturile de transmisie TV în toată lumea. 

 

În sezonul 2018-2019, Real Madrid a avut la acest capitol 155,3 de milioane de euro, după FC Barcelona, care a primit cu 11,2 milioane mai mult decât echipa lui Florentino Peréz. 

 

Pe locurile următoare au fost Atlético de Madrid, cu 119,2 milioane și Sevilla, cu 80,1 milioane de euro.


Etichete El Clásicospaniafotbal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live