Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

16 Februarie 2015
Vizualizari: 1485
Comentează add

Cei 21 de egipteni au fost ucişi în Libia, la mii de kilometri distanţă de califatul proclamat de Statul Islamic în Siria şi în Irak, ceea ce arată extinderea influenţei grupării.

Egiptul va răzbuna uciderea a 21 dintre cetățenii săi

catalin-gombos

Foto: Arhivă.

Egiptul va răzbuna uciderea a 21 dintre cetăţenii săi de către Statul Islamic, a avertizat preşedintele Abdel-Fatah al-Sisi.

Masacrul a fost condamnat şi de Statele Unite, iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe a afirmat că astfel de acte mobilizează comunitatea internaţională împotriva grupării teroriste.

Cei 21 de egipteni au fost ucişi în Libia, la mii de kilometri distanţă de califatul proclamat de Statul Islamic în Siria şi în Irak, ceea ce arată extinderea influenţei acestei grupări.

21 de creştini egipteni, îmbrăcaţi în combinezoane portocalii, au fost  decapitaţi de jihadişti îmbrăcaţi în negru pe o plajă aflată, potrivit teroriştilor, în apropierea capitalei libiene, Tripoli.

Înregistrarea masacrului, care aminteşte de crime similare comise de Statul Islamic în Siria şi în Irak, a fost publicată pe internet.

Grupările islamiste şi-au extins influenţa în Liban în ulrimii ani, profitând de instabilitatea tot mai mare a ţării de după războiul civil din 2011.

O parte din aceste grupări au anunţat, în ultimele luni, că aderă la Statul Islamic şi şi-au intensificat atacurile în ultima perioadă.

Egiptul a privind cu îngrijorare destabilizarea Libiei şi a fost acuzat că şi-ar fi trimis avioanele de luptă, alături de cele ale Emiratelor Arabe Unite, pentru a bombarda poziţii ale islamiştilor, lucru pe care, însă, l-a negat.

Potrivit Reuters, grupările afiliate Statului Islamic din Libia au legătură cu "Provincia Sinai", o organizaţie care şi-a anunţat, de asemenea, în urmă cu câteva luni, adeziunea la Statul Islamic.

Provincia Sinai, cunoscută anterior sub numele de Ansar Bezt al-Maqdis, a lansat o campanie sângeroasă, soldată pînă acum cu sute de morţi, împotriva forţelor de securitate egiptene, după răsturnarea preşedintelui islamist moderat Muhammad Mursi, de către armată, în 2013.

Egiptul şi Libia nu sunt singurele ţări unde există grupări care s-au afiliat Statului Islamic.

Purtătorul de cuvânt şi câţiva lideri militari al talibanilor pakistanezi, teroriştii algerieni care au ucis,anul trecut, un tursit francez,militanţi filipinezi şi tunisieni şi mulţi alţii şi-au anunşat, în ultimele luni sprijinul pentrui organizaţia teroristă sau adeziunea la aceasta.


Etichete Statul IslamicEgiptAbdel-Fatah al-SisiucideredecapitarerăzbunareLibiaProvincia SinaiAnsar Bezt al-Maqdis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live