Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

19 Octombrie 2019
Vizualizari: 1850
Comentează add

Efectul posibilului Brexit asupra economiei româneşti, estimat ca "modest" de Alan Ahearne, directorul Institutului Whitaker.

Efectul posibilului Brexit asupra economiei româneşti

iulian-olescu

Foto: Arhivă.

Care pot fi efectele Brexitului? Acestea se măsoară în fel și chip, se fac planuri de intervenție.

La București vineri, un membru al Consiliului de Administrație al Băncii Centrale a Irlandei, Alan Ahearne, directorul Institutului Whitaker, a făcut o apreciere în legătură cu efectul Brexitului asupra economiei României.

"Modest", a spus invitatul BNR, ce-i drept prin comparație cu efectul asupra Irlandei. Iulian Olescu transmite.

Reporter: România va fi mai puțin afectată de impactul Brexitului în comparație cu alte state europene, a declarat Alan Ahearne, directorul al Institutului Whitaker și membru al Consiliului de Administrație al Băncii Centrale a Irlandei, care a susținut la BNR o prezentare despre efectele Brexitului asupra economiei statelor din Uniunea Europeană. El a explicat că cele mai afectate țări în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea vor fi Irlanda, Malta și însuşi Regatul Unit, în timp ce printre statele unde impactul se va simți mai puțin se numără Bulgaria, Croația, Austria, Slovenia, Italia și Spania. Pentru România, vorbim de estimări ale acestor efecte la niveluri destul de reduse.


Alan Ahearne: Este foarte mic. Este dificil de estimat acum, dar se situeaza undeva la o treime de punct procentual din produsul intern brut, adică 0,3 puncte din PIB. Dacă prognoza de creștere economică pentru România în 2020 este de 4%, impactul Brexitului ar reduce această valoare spre 3,7 procente. Asta, pentru că România nu este la fel de expusă ca Irlanda, de exemplu. Dacă ne uităm la exporturi, ponderea acestora către Marea Britanie este mult mai mică decât în cazul Irlandei. În plus, Irlanda este o economie foarte deschisă. Mare parte din veniturile pe care le generăm provin din exporturile noastre, acestea reprezentând aproximativ 120% din PIB. În schimb, România este mai puțin deschisă ca economie, se bazează mai mult pe cererea internă și în consecință este mai puțin expusă față de alte state, inclusiv față de Marea Britanie, deci riscurile pentru România sunt mai reduse.


Reporter: Alan Ahearne a subliniat însă că unele modele care estimează aceste riscuri nu țin cont și de impactul indirect, cum ar fi de exemplu faptul că România exportă piese auto și componente în Germania, care sunt apoi încorporate în autoturisme ce se exportă către Marea Britanie.

Ţinând cont de aceste efecte indirecte, impactul Brexitului asupra creșterii economice din țara noastră ar putea fi mai mare, de la 0,5 până la 0,75 de puncte procentuale din PIB, a mai ai spus profesorul irlandez.

Prin comparație, efectul estimat asupra economiei irlandeze, în cazul căreia 13% din exporturi și 25% din importuri sunt generate de relația cu Marea Britanie, ar putea ajunge pe termen mai lung chiar la minus şase puncte procentuale din produsul intern brut.


Etichete brexitimpacteconomiemarea britanieromaniaConsiliul de Administrație al Băncii Centrale a IrlandeiAlan Ahearnedirectorul Institutului Whitaker

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live