Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Mai 2015
Vizualizari: 1325
Comentează add

Urmările decizilor de ieri ale Băncii Naţionale ar putea apărea peste câteva luni, a declarat astăzi la RRA preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.

Efectele reducerii dobânzii de politică monetară, peste câteva luni Efectele reducerii dobânzii de politică monetară, peste câteva luni - Conține audio

radiojurnal

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. Foto: captură youtube.com.

Urmările decizilor de ieri ale Băncii Naţionale ar putea apărea peste câteva luni, a declarat astăzi la Radio România Actualităţi în emisiunea "Probleme la zi" preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.

BNR a anunţat reducerea începând de astăzi a dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, un nou minim istoric al acestei dobânzi.

Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis ca, începând cu data de 24 mai, rezervele minime obligatorii pentru lei să scadă de la 10% la 8 procente.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, economistul-şef al BCR, Radu Crăciun.

"Ambele măsuri sunt într-adevăr de relaxare de politică monetară. Ideea este ca, pe de o parte, leii să fie mai ieftini şi, pe de altă parte, leii să fie mai mulţi. Tăierea rezervelor obligatorii ale băncilor va duce la un plus de lichiditate de aproximativ 3 miliarde de lei în piaţa interbancară, bani pe care băncile vor trebui să găsească o modalitate de a-i pune la treabă", a spus Radu Crăciun.

Specialiştii spun că pentru o creştere mai importantă a creditării nu sunt suficiente deciziile de politică monetară adoptate şi anunţate de conducerea Băncii Naţionale.

Reprezentanţii bancherilor susţin că pentru creditare este mai important un mediu de afaceri prietenos decât o dobândă de referinţă redusă. 

Audio: Înregistrarea integrală a emisiunii Probleme la zi


Etichete BNRreducerea dobânzii de politică monetarăRadu Graţian Gheţeaefecteeconomistul-şef al BCRRadu CrăciunConsiliul de Administraţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live