Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Sasu

7 Iunie 2019
Vizualizari: 779
Comentează add

Efectele vremii severe din ultimele zile încă se resimt, azi noapte 12 familii dintr-o comună a județului Botoșani au fost evacuate din cauza inundațiilor.

Efectele inundaţiilor în ţară (FOTO)

ciprian-sasu

Foto: Gina Bahor.

Vârful de pericol al fenomenelor meteo și hidro a trecut, există în continuare atenționări în ambele cazuri, dar de intensitate medie.

Ploile din ultimele zile au provocat însă pagube însemnate. O sinteză de Ciprian Sasu.


Reporter: Codurile roșii de inundații au expirat de o oră, însă mai sunt valabile două coduri portocalii pentru judeţele Gorj, Arad, Bistrița-Năsăud, Botoşani şi Iaşi, respectiv pentru bazinele hidrografice din vestul țării, până astăzi la ora 16:00.

Tot până diseară la ora 24:00 sunt sub incidența unui cod galben mai multe râuri din vestul, sudul și estul teritoriului.

Şi pe Dunăre sunt în vigoare două coduri hidro, portocaliu și galben, care vizează aproape toată lungimea fluviului; la nivel meteo o informare fără cod anunță că instabilitatea atmosferică și ploile vor persista până la 10 iunie în cea mai mare parte a țării.

Efectele vremii severe din ultimele zile încă se resimt, azi noapte 12 familii dintr-o comună a județului Botoșani au fost evacuate din cauza inundațiilor. De dimineață cele 49 de persoane au revenit la casele lor.

Botoșani a fost unul dintre județele afectate serios de revărsarea apelor. Şoferul unui tractor a fost luat de o viitură ieri acolo, în localitatea Prăjeni, a rămas izolat pe vehiculul răsturnat și a fost nevoie de intervenția Pompierilor pentru salvarea lui. La nivel național 26 de persoane au fost evacuate ieri din calea apelor de către angajații Ministerului de Interne, anunță instituția într-un comunicat. Pompierii, polițiștii și jandarmii au intervenit în 41 de localități din 16 județe.


O situaţie deosebită se înregistrează și în Giurgiu unde apa din 200 de fântâni nu mai este potabilă. Autoritățile au luat primele măsuri, după cum transmite corespondenta noastră Marcela Petcu.


Reporter: Direcția de Sănătate Publică Giurgiu atrage atenţia locuitorilor afectaţi de inundaţiile din ultimele zile să nu consume apă din fântâni, ci doar apă îmbuteliată. Cele mai afectate de inundațiile determinate de ploile abundente au fost localitățile Iepurești și Răsuceni, acolo unde și fântânile au fost colmatate.

Vorbim de peste 200 de fântâni care au fost afectate din cauza inundațiilor.

Autoritățile sanitare, din județul Giurgiu au trimis dezinfectanți autorităților locale și au luat probe de apă din fântânile care au fost afectate de viiturile generate de ploile torențiale; în schimb, autoritățile locale spun că oamenii oricum consumau apă îmbuteliată și că i-au informat că apa din fântâni nu este potabilă.

În același timp, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Giurgiu spun că, dacă medicii de familie din zonele afectate vor considera necesar acest lucru, vor declanșa campania de vaccinare împotriva hepatitei A.

FOTO: Dunărea în creștere. Sursa Foto: Gina Bahor.

d1

d2

FOTO: Inundații în jud Argeș. Foto: ISU Argeș.

isu ag


Etichete botosaniinundatiiploi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live