Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Dumitrescu

10 Martie 2016
Vizualizari: 846
Comentează add

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se va reuni vineri pentru a analiza efectele deciziei Curţii Constituţionale privind interceptările.

Efectele deciziei Curţii Constituţionale vor fi analizate în CSAT

mihaela-dumitrescu

Foto: presidency.ro.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se va reuni vineri pentru a analiza efectele deciziei Curţii Constituţionale privind interceptările.

Este vorba despre faptul că judecătorii constituţionali au hotărât că articolul din Codul de Procedură Penală care permitea SRI să facă interceptări în dosarele penale nu este conform cu legea fundamentală. În plus, joi, directorul Serviciul Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a afirmat că o evaluare SRI arată că decizia CCR are un impact cert asupra securităţii naţionale.

Explicaţia acestui impact vine din corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate, susţine Eduard Hellvig.

Directorul SRI face şi o listă a infracţiunilor care, în procesul penal, nu mai pot fi instrumentate cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de Serviciu. Între acestea: spionaj, trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, proliferare, criminalitate informatică şi marea corupţie, toate considerate de SRI ameninţări grave la adresa securităţii naţionale.

În acest sens, subliniază Eduard Hellvig în comunicatul primit la redacţie, vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa siguranţei naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI.

El mai spune că Serviciul Român de Informaţii va rămâne o instituţie fermă în respectarea tuturor deciziilor instanţelor şi statului de drept, iar partenerii instituţionali vor beneficia, în continuare, de sprijinul necondiţionat al SRI.

Miercuri, conducerile DNA şi DIICOT au afirmat că, în noile condiţii, vor avea nevoie de mai mulţi angajaţi şi bani - câteva zeci de milioane de euro - pentru a putea face interceptări cu resurse proprii.

Până acum, procurorii anticorupţie şi cei de la criminalitate organizată apelau frecvent la serviciile tehnice ale SRI.


Etichete Efectele deciziei Curţii Constituţionaleanaliza în CSATsriccr

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live