Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

14 Decembrie 2015
Vizualizari: 505
Comentează add

Schema de distribuţie a laptelui în şcoli a fost stabilită în 1977, iar cea ce distrubuţie a fructelor, care include şi prevederi pentru educaţie, ne-a fost introdusă în 2009.

Educaţie pentru alimentaţie sănătoasă în şcolile din UE Educaţie pentru alimentaţie sănătoasă în şcolile din UE - Conține audio

victor-gheorghe

Distribuţia de hrană şi educaţia pentru alimentaţie sănătoasă în şcolile din Uniunea Europeană sunt subiect de discuţie pentru miniştrii agriculturii, care se reunesc azi în Consiliu. 

Miniştrii de resort vor avea un schimb de opinii privind agricultura durabilă, silvicultura şi pescuitul din perspectiva bioeconomiei.

De asemenea, Consiliul va fi pus la curent de către Preşediniţie cu privire la situaţia actuală a propunerilor referitoare la distribuirea de fructe, legume, banane şi lapte în şcoli.

Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.

Schema de distribuţie a laptelui în şcoli a fost stabilită în 1977, iar cea ce distrubuţie a fructelor, care include şi prevederi pentru educaţie, ne-a fost introdusă în 2009.

Toate cele 28 de state membre participă la schema de distribuţie a laptelui şi 25 la cea de fructe, execpţie aici fac parte Marea Britanie, Finlanda şi Suedia.

Consumul de fructe, legume şi lapte este în continuare în scădere în Europa, peste 20 de milioane de copii sunt supraponderali, iar adolescenţii consumă în medie doar 30-50% din porţia zilinică recomandată de fructe şi legume.

În primăvara acestui an, Parlamentul European a aprobat un mandat de negociere cu statele membre, care are în vedere asigurarea unor lecţii de alimentaţie sănătoasă.

Concret: eurodeputaţii au decis includerea produselor lactate cu efecte benefice, dovedite, asupra sănătăţii copiilor, cum ar fi brânza, caşul şi iaurtul, pe lista alimentelor eligibile pentru finanţări europene.

Condiţia este ca aceste produse să nu fie aromatizate şi să nu conţină adaosuri de fructe, nuci şi cacao, prioritare fiind produsele locale şi regionale.

O altă cerinţă importantă pentru statele membre este de a rezerva 10 până la 20% din finanţarea de la Uniunea Europeană pentru activităţile educative, promovarea deprinderilor de alimentaţie sănătoasă şi pentru combaterea risipei alimentare, inclusiv prin vizite la ferme şi distribuirea ocazională a unor specialităţi locale, cum ar fi fructe şi legume procesate, cu condiţia ca acestea să nu conţină zahăr, grăsimi, sare, îndulicitori sau amelioratori artificiali de aromă.

În ceea ce priveşte finanţarea acestor scheme, Parlamentul European a aprobat alocarea unei sume suplimentare de 20 de milioane de euro pentru măsuri în domeniul produselor lactate, ceea ce va ridica finanţarea anuală în acest sector la 100 milioane de euro, iar cea pentru fructe şi legume la 150 milioane de euro.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia Europeanahranaeducatiealimentatie sanatoasaministrii agriculturiibioeconomie

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live