Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ediţiile din 9 şi 10 iulie

Invitaţi: Cristian Lascu, Silvia Străjeru de la Banca de Gene Suceava, dr. diabetolog Cristian Serafinceanu

Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 07 Iulie 2011, 15:43

În ediţia de sâmbătă, 9 iulie, în cadrul duplexului cu Radio Moldova, ascultătorii Radio România Actualităţi au putut afla amănunte despre vizita la Chişinău a preşedintelui Uniunii Europene şi a ministrului de externe din Ucraina. Eugen Tomac, secretar de stat în Departamentul Românilor de Pretutindeni a anunţat continuarea atribuirii de burse de studiu pentru tinerii basarabeni şi pentru anul de învăţământ următor. Profesorul Neagu Djuvara a descris luptele care s-au dat la Mărăşeşti începând cu 11 iulie 1917, când am fost atacaţi de nemţi, după ce la Mărăşti, românii au condus atacul. Eugen Şerbănescu a prezentat amănunte despre eliberarea lui Strauss-Kahn, pentru că în cazul de agresiune sexuală asupra cameristei, s-a dovedit ulterior că aceasta minţise pentru a-l stoarce de bani, iar poliţia şi anchetatorii americani au dovedit exces de zel.

Răspunzând numeroaselor SMS-uri venite de la ascultătorii preocupaţi de metodele de prevenire şi tratament ale diabetului zaharat şi a complicaţiilor lui, dr. Cristian Serafinceanu a recomandat un regim de viaţă echilibrat, care poate constitui 70% din eficienţa tratamentului diabetului, precum şi activitate fizică moderată, dar şi evitarea excesului alimentar. Aproape 10% din populaţia ţării este suferindă de diabet, iar 20% din populaţia adultă este supraponderală.

Dr. Serafinceanu în studio cu Gabriel BasarabescuDr. Serafinceanu

Duminică, 10 iulie, corespondenţii din judeţele Cluj şi Maramureş au invitat la drumeţii şi concedii în Munţii Apuseni şi la Ocna Şugatag, staţiunea supranumită „litoralul Maramureşului”.

Alexandru Tocilescu a comentat în stilul care îl caracterizează, rezultatele dezastruoase ale examenului de bacalaureat, declarând că minciuna în care s-a trăit de ani buni a dus la rezultate slabe, iar când a fost stopată, rezultatele au fost pe măsură. Reforma sistemului, schimbarea manualelor încă de la abecedar, vor aduce şi performanţă pentru învăţământul românesc.

Răspunzând temei lansate de Cristian Lascu - invitat în studio, privind conservarea şi cultivarea soiurilor de plante româneşti, câţiva oameni inimoşi din cercetare, cum ar fi: d-na Silvia Străjeru, de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava, dl. Ion Costache de la Institutul de Testare şi Înregistrare a Soiurilor şi dl. Mihai Nicolescu, vice-preşedinte al Academiei de Studii Agricole au comunicat celor interesaţi, cum trebuie revigorată producţia de seminţe şi soiuri productive. Silvia Străjeru a declarat că Banca pe care o conduce deţine peste 17.000 de probe de seminţe prelevate din gospodării tradiţionale, probe vegetale rezistente la boli. De la începutul anului 2011, au fost acordate gratuit câte 25 de seminţe fiecărui producător care le-a solicitat, însumând 4000 de probe.

Banca de Gene Suceava, date contact:

tel.: 0230.521.016

d-na Silvia Strajeru – şef serviciu

www.svgenebank.ro

e-mail: genebank@suceava.astral.ro

Dl. Ion Costache a declarat că soiurile de plante de cultură pomicolă sunt omologate şi înregistrate şi pot fi distribuite staţiunilor de cercetare, staţiuni care ar trebui ajutate de stat cu fonduri pentru înmulţirea seminţelor şi de firme private pentru distribuirea lor. Mihai Niculescu a spus că trebuie create soiuri productive autohtone, cercetarea trebuie să fie susţinută financiar de stat, iar executivul, prin politici agricole coerente şi prin ordinea pe care va trebui să o aducă în introducerea unei liste de soiuri create în ţară şi omologate de stat, va încuraja producţia de calitate.

Cristian Lascu - invitatul ediţiei de duminică, 10 iulieDl. Cristian Lascu
Matinal de Weekend 31 Iulie 2013, 16:12

Ediţia din 28 iulie

Invitatul emisiunii: dl.Robert Schwartz

Ediţia din 28 iulie
Ziua Franţei
Matinal de Weekend 14 Iulie 2013, 06:39

Ziua Franţei

Interviu cu dl. Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România şi Neagu Djuvara

Ziua Franţei
Titus Corlăţean
Matinal de Weekend 27 Mai 2013, 18:55

Titus Corlăţean

Invitatul ediţiei de duminică, 26 mai, a fost Titus Corlăţean, Ministrul de Externe

Titus Corlăţean
Noua politică agricolă comună "va avea în centru agricultorul"
Matinal de Weekend 19 Mai 2013, 15:00

Noua politică agricolă comună "va avea în centru agricultorul"

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat la Radio România Actualităţi că...

Noua politică agricolă comună "va avea în centru agricultorul"
Matinal de duminică, 24 martie
Matinal de Weekend 22 Martie 2013, 12:20

Matinal de duminică, 24 martie

Invitatul ediţiei - Dacian Cioloş

Matinal de duminică, 24 martie
Matinal de Weekend 15 Martie 2013, 09:30

Matinal de duminică, 17 martie

Despre noul Cod Silvic

Matinal de duminică, 17 martie
Matinal de Weekend 07 Martie 2013, 15:57

Matinal de duminică, 10 martie

Invitatul ediţiei în studio - Cristian Lascu

Matinal de duminică, 10 martie
Matinal de duminică, 3 martie
Matinal de Weekend 01 Martie 2013, 10:01

Matinal de duminică, 3 martie

Invitatul ediţiei - Leonard Iozefini

Matinal de duminică, 3 martie