Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri parlamentare 2020. Dezbateri electorale Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Leni Trandafir, Magdalena Stoicia

1 Iunie 2012

Ediții speciale de la Sibiu unde se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru 2012

Ediţiile din 2 și 3 iunie

Ediția de sâmbătă, 2 iunie, a fost dedicată tinerei generații și numeroaselor spectacole clasice și alternative susținute în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), ediția a XIX-a. Manifestările de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu au continuat spre bucuria şi delectarea spectatorilor. Cei mai numeroşi spectatori au fost sibienii, clujenii, bucureştenii şi timişorenii, precum şi cei veniţi din Statele Unite şi Germania.

Invitații în studioul de la Sibiu au fost: Adrian Tibu, Vicențiu Rahău și Marius Turdeanu. Adrian Tibu, un tânăr de 23 de ani, coordonatorul relaţiilor publice din festival, a vorbit despre rolul şi implicarea celor 400 de voluntari, mulţi români, dar şi din străinătate (Japonia, China, Coreea de Sud şi Iran), care au asigurat bunul mers al festivalului.

Teatrul « Radu Stanca » din Sibiu are o trupă foarte bună şi sudată. Actorul Marius Turdeanu, cel ce joacă rolul lui Cioran şi Vicenţiu Rahău, regizorul secund al spectacolului « Ispita Cioran » sunt doi dintre componenţii acestei trupe. Cei doi au împărtăşit ascultătorilor experienţa punerii în scenă şi a interpretării piesei într-un tramvai, pe ruta Sibiu-Răşinari, în încercarea de a-l apropia pe Cioran de oameni, unde teatralitatea nu există, iar spectatorii, din care 60 % sunt tineri, s-au aflat foarte aproape de actori.

Pompilius Onofrei a fost alături de Gabriel Basarabescu, iar din studioul de la București - Mihaela Ștefan.

În ediția de duminică, 3 iunie, aşa cum a promis, Gabriel Basarabescu a adus în studio patru dintre cele  mai importante personalităţi implicate în festival şi în fenomenul teatral.


Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” şi al Festivalului, criticul de artă George Banu, compozitorul Vasile Şirli  şi scenograful Dragoş Buhagiar. Discuţia s-a purtat în jurul rolului teatrului în societatea de astăzi, a importanţei festivalului şi a planurilor pentru dezvoltarea lui în viitor.

Calitatea regiei şi a scenografiei spectacolelor, jocul plin de talent şi inspirat al actorilor pot aduce publicul în sălile de teatru şi la manifestări dedicate teatrului, muzicii, dansului, artelor de tot felul. 

FITS este al treilea festival ca amploare în lume, dovedind că se poate să aducem oraşe din România în circuitul cultural european.

În viitor, cu muncă multă şi dăruire în organizarea unor astfel de evenimente, România poate ajunge o destinaţie culturală importantă în lume.


Etichete FITS 2012Constantin ChiriacteatruSibiufestival

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live