Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ediţiile din 16 şi 17 iulie 2011

„Matinal de weekend” despre comunităţile de români din Ucraina şi Serbia şi reluarea temei despre seminţe

Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 15 Iulie 2011, 11:34

Sâmbătă, 16 iulie, Gabriel Basarabescu i-a avut ca invitaţi, prin telefon, pe: Eugen Tomac –secretar de stat în Departamentul Românilor de Pretutindeni, care alături de înalţi prelaţi şi de românii din localitatea Camâşovca, regiunea Odesa, a participat la ceremonia de sfinţire a bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, singura structură din Ucraina aflată în subordinea Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română); părintele Bojan Alexandrovici, Vicar Administrator al Timocului din cadrul Episcopiei Dacia Felix (pentru românii din Serbia); pe Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României; pe senatorul Viorel Badea şi Epitropul Vasile Iordăchescu ce oficia slujba de sfinţire a bisericii din Ucraina.

În cadrul duplexului cu Radio Moldova, ascultătorii au putut afla că în localitatea Nisporeni, la data de 28 august, va fi ridicată Crucea Mântuirii Neamului Românesc. Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, a făcut un bilanţ al primului an de mandat. Concluziile acestui an: acordurile şi parteneriatele bilaterale româno-moldovene s-au dezvoltat, a crescut turismul şi au sporit schimburile economice, s-a deschis un nou consulat la Iaşi.

Tot sâmbătă, s-a discutat şi despre calitatea solurilor, a seminţelor şi soiurilor autohtone. Mihai Dumitru, directorul Institutului de Cercetare a Solurilor a declarat că avem soluri bune, dar nefertilizate organic aşa cum ar trebui, din cauza lipsei îngrăşămintelor naturale. Dl. Dumitru a propus realizarea unor studii şi cercetări ale solului, care trebuie să ajungă la primării, pentru ca localnicii să cunoască ce culturi trebuie însămânţate. Silvia Străjeru, coordonator al Băncii de Gene din Suceava, a declarat că în urma emisiunii din 10 iulie, a primit multe cereri de la producători care doresc seminţe de legume şi de cereale. Totodată există şi mulţi producători care s-au oferit să doneze seminţe de calitate, din grădina proprie.

Redăm mai jos, datele de contact:

Banca de Gene Suceava

d-na Silvia Străjeru – şef serviciu

Tel. 0230.521.016

www.svgenebank.ro

e-mail: genebank@suceava.astral.ro

În ediţia de duminică, 17 iulie, a „Matinalului de weekend”, în cadrul rubricii „La şuetă", Alexandru Tocilescu a lansat o invitaţie la lectură: în vacanţă, îi place să citească mari romane de autori japonezi pentru care este nevoie de tihna şi relaxarea concediului. Invitaţii dimineţii au fost: medicul primar dermatolog Doru Chiriţă, din cadrul Spitalului Clinic şi de Urgenţă Militar Central, care ne-a vorbit despre cum putem preveni îmbolnăvirile dermatologice, cât şi când să ne expunem la soare, ţinând cont că vacanţa de vară este în toi, şi artista Stela Popescu care a vorbit despre rolurile pe care le are în piesele ce se joacă în această vară pe litoral şi despre nevoia oamenilor de comedie şi de destindere prin umor.

Matinal de Weekend 31 Iulie 2013, 16:12

Ediţia din 28 iulie

Invitatul emisiunii: dl.Robert Schwartz

Ediţia din 28 iulie
Ziua Franţei
Matinal de Weekend 14 Iulie 2013, 06:39

Ziua Franţei

Interviu cu dl. Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România şi Neagu Djuvara

Ziua Franţei
Titus Corlăţean
Matinal de Weekend 27 Mai 2013, 18:55

Titus Corlăţean

Invitatul ediţiei de duminică, 26 mai, a fost Titus Corlăţean, Ministrul de Externe

Titus Corlăţean
Noua politică agricolă comună "va avea în centru agricultorul"
Matinal de Weekend 19 Mai 2013, 15:00

Noua politică agricolă comună "va avea în centru agricultorul"

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat la Radio România Actualităţi că...

Noua politică agricolă comună "va avea în centru agricultorul"
Matinal de duminică, 24 martie
Matinal de Weekend 22 Martie 2013, 12:20

Matinal de duminică, 24 martie

Invitatul ediţiei - Dacian Cioloş

Matinal de duminică, 24 martie
Matinal de Weekend 15 Martie 2013, 09:30

Matinal de duminică, 17 martie

Despre noul Cod Silvic

Matinal de duminică, 17 martie
Matinal de Weekend 07 Martie 2013, 15:57

Matinal de duminică, 10 martie

Invitatul ediţiei în studio - Cristian Lascu

Matinal de duminică, 10 martie
Matinal de duminică, 3 martie
Matinal de Weekend 01 Martie 2013, 10:01

Matinal de duminică, 3 martie

Invitatul ediţiei - Leonard Iozefini

Matinal de duminică, 3 martie