Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alla Stâncaru Lunca

18 Decembrie 2013
Vizualizari: 2061
Comentează add

Economia socială ca soluţie a dezvoltării comunităţilor roma din România este un proiect prin care mai multe familii de romi din Neamţ au primit un loc de muncă.

Economia socială, soluţie pentru dezvoltarea comunităţii rome

alla-stancaru-lunca

Foto: Arhivă.

În ultimii ani, în România s-au derulat mai multe proiecte care au vizat minorităţile.

Organizaţii de profil din ţara noastră, dar şi internaţionale s-au implicat în aceste programe.

Economia socială ca soluţie a dezvoltării comunităţilor roma din România este unul din aceste proiecte, în care mai multe familii de romi din Neamţ au primit un loc de muncă.

"Am lucrat cu autorităţi locale şi cu societatea civilă pentru promovarea economiei sociale, iar în plus am susţinut dezvoltarea a două întreprinderi sociale care lucrează în comunităţile de romi şi care au început să producă produse tradiţionale româneşti şi culturii romilor", spune Cătălina Şerban, reprezentanta Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

"Am aplicat la acea competiţie de idei de afaceri, am pornit cu confecţionarea articolelor de îmbrăcăminte tradiţională, dar şi stilizită romă.

"Sunt şase femei care au acum un loc de muncă, cu normă fracţională pentru început, şase familii care beneficiază de un venit mic, dar constant şi sperăm la dezvoltarea afacerii, sperăm la asigurarea în continuare a locului de muncă pentru cel puţin trei ani", spune  o reprezentantă a etniei roma,  Carmen Andrei.

Un alt beneficiar al acestui proiect este Mihai Ioan din Grădinari, judeţul Olt.

"Am înfiinţat în urma acestui proiect o secţie de procesare în mod tradiţional a legumelor. O parte din bani au venit de la proiect, o parte au fost depuşi de la un partener.

"Sunt cinci persoane angajate în cadrul întreprinderii, care lucrează şi ajută foarte mult comunitatea locală, nu numai comunitatea de romi, dau o plusvaloare produselor, pe care noi le comercializăm în mod tradiţional", spune Mihai Ioan.

Reprezentaţii organizaţiilor care activează în domeniul minorităţilor spun că-şi doresc ca în viitor programele lor să vizeze şi alte minorităţi decât pe cele roma.


Etichete RomâniaromiminorităţiprogrameproiecteNeamţlocuri de muncă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live