Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 Noiembrie 2016
Vizualizari: 1443
Comentează add

EBU a adoptat o declaraţie prin care cere autorităţilor române să asigure independenţa şi finanţarea stabilă şi adecvată a serviciilor publice de radio şi televiziune.

EBU cere independenţa şi finanţarea stabilă a serviciilor publice radio-tv

radiojurnal

 

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune - EBU a prezentat astăzi, la finalul unei reuniuni desfăşurate la Praga, o declaraţie prin care cere autorităţilor române să asigure independenţa şi finanţarea stabilă şi adecvată a serviciilor publice de radio şi televiziune.

Declaraţia a fost prezentată de Radka Betcheva, şefă a cabinetului directorului general al EBU, după ce Parlamentul României a decis desfiinţarea taxei radio-tv: 

Radka Betcheva: "Parlamentari, profesionişti din presa audiovizuală şi experţi în drept, participanţi la reuniunea organizată la Praga de Consiliul Europei, de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi de EBU, cer autorităţilor române să asigure fonduri adecvate şi stabile pentru posturile publice de radio şi televiziune, dar şi independenţa lor faţă de ingerinţele politice.

"Serviciile publice de radio şi televiziune trebuie să-şi îndeplinească rolul lor democratic în societate, dar în acelaşi timp, trebuie să-şi poată susţine propriul lor proces de reformă". 

Reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi specialişti din domeniul audiovizual s-au pronunţat pentru menţinerea taxei radio-tv, la o dezbatere organizată ieri la Bucureşti, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului a apreciat că desfiinţarea taxei, decisă de Parlament, nu ar fi trebuit să fie făcută în procedură de urgenţă, fără consultarea Radioului şi Televiziunii publice.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii prin care sunt eliminate mai multe taxe, inclusiv taxa radio-tv, nu a fost invitat la dezbatere.

El i-a trimis însă o scrisoare preşedintelui Iohannis, în care subliniază că finanţarea celor două instituţii de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor.

Liviu Dragnea mai susţine că managementul celor două societăţi trebuie să fie depolitizat şi profesionalizat, pentru a li se asigura independenţa editorială.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să decidă până pe 15 noiembrie dacă va promulga sau nu legea.


Etichete EBUtaxa radio-tvdeclaratie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live