Ascultă Radio România Actualitaţi Live

E nevoie de un plan pentru Republica Moldova pentru a o scoate din zona gri

"Apel matinal" - Analistul Vlad Ţurcanu, despre vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Chişinău.

E nevoie de un plan pentru Republica Moldova pentru a o scoate din zona gri

Articol de Cătălin Cîrnu, 29 Decembrie 2020, 09:24

Preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită oficială, astăzi, la Chișinău, la invitația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Conform administrației prezidențiale de la București, vizită a președintelui României va transmite un puternic mesaj de susținere pentru noul președinte de la Chișinău, dar și unul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare a parcursului european al ţării.

Klaus Iohannis este așteptat la Chișinău, după ce administrația precedentă a Republicii Moldova a pus piedici și a desconsiderat ajutorul substanțial și constant oferit de țara noastră. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este Vlad Țurcanu, editorialist şi comentator politic de la Chișinău. În ce măsură această vizită poate fi un început, să spunem, de restabilire a relației oficiale Chișinău-București, mai ales că timp de cinci ani președintele României nu a ajuns în Republica Moldova?

Vlad Țurcanu: Lucrurile revin la normal în felul acesta. În termeni sentimentali, am putea spune că sângele apă nu se face, în sensul că oricâte accidente politice am avea aici, în Republica Moldova, și nu suntem fericiți de așa ceva niciodată în acest teritoriu cu nisipuri mișcătoare, la un moment dat se reinstaurează normalitatea din acest punct de vedere. Diplomatic, relațiile sunt ridicate astăzi la cel mai înalt nivel, după ce, se știe, domnul Iohannis a evitat să aibă raporturi politice și diplomatice cu cel care a plecat din funcţia de preşedinte, Igor Dodon, iar după întâlnirea de astăzi ne așteptăm că se vor reînnoda şi alte legături care s-au menținut într-o stare de apatie. Deşi relațiile nu a fost întrerupte definitiv, ca în 2009, când a fost expulzat un ambasador al României, au existat blocaje artificiale în anumite domenii, şi totuși România a reușit să manevreze cu destulă abilitate în folosul cetățenilor Republicii Moldova în această perioadă, câtă vreme s-a aflat Igor Dodon la preşedinţie, pentru relațiile Chişinău şi Bucureşti, cu precizarea că până vom avea alegeri anticipate Maia Sandu nu va putea miza în demersurile sale diplomatice pe care, iată, le inițiază astăzi, cu ocazia venirii la Chişinău a domnului Klaus Iohannis, nu va putea miza pe sprijinul Guvernului în demisie sau interimar, cum va fi acesta, după ce premierul Chicu și-a depus mandatul.

Realizator: Să notăm că vizita președintelui României în Republica Moldova este prima la nivel înalt primită de Maia Sandu după preluarea mandatului. Credeți că are...
Vlad Țurcanu: Aşa este.

Realizator: ... și o valoare simbolică?
Vlad Țurcanu: În primul rând o valoare simbolică. Toți președinții bine intenționați din Republica Moldova şi toţi liderii, că au fost preşedinţi sau premieri, şi-au început un mandat cu o vizită la București sau au primit la Chişinău o vizită a unui lider român, pentru că există între cele două maluri ale Prutului și relația sentimentală pe care nu o poate exclude nimeni, oricât s-ar strădui. Klaus Iohannis vine la Chișinău pentru a întări parteneriatul strategic dintre Chișinău și București şi odată cu acesta pentru a arăta tuturor, prietenilor şi neprietenilor, că Maia Sandu nu este singură în lupta sa cu forțele interne și externe care urzesc un alt viitor pentru acest teritoriu. /Şi/ preşedintele României vine la Chișinău și ca un lider european, pentru că, să nu uităm, are o vechime de șase ani în Consiliul European, acolo unde se iau deciziile, inclusiv pentru Republica Moldova și aș putea presupune că această componentă europeană va fi la fel de importantă în discuțiile de astăzi de la Chişinău, ca şi componenta bilaterală, ca şi componenta bilaterală, având în vedere profilurile celor doi lideri, profilul de politicieni pragmatici, care ezită să introducă în discursiurile lor note sentimentale.

Realizator: Cum vedeți evoluția relației - tot aţi amintit mai devreme - a relației Republicii Moldova cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu România, gândindu-ne și la beneficiile pentru populaţie, pentru popor?
Vlad Turcanu: Este foarte simplu. Maia Sandu are nevoie în perioada următoare de a-şi consolida poziţiile politice la Chişinău. Vor fi, probabil, alegeri anticipate în 2021, astfel încât Maia Sandu să poată obţine, dacă se va putea, o majoritate parlamentară care să îi poată permite să aibă un guvern care să-i sprijine demersurile politice şi diplomatice. E posibil, însă, ca acest prim an de mandat al Maiei Sandu să fie unul de sacrificiu: continuarea luptei cu Dodon şi cu alte rămăşiţe oligarhice încă destul de puternice, pentru că miliardul care a dispărut în 2014 s-a reîntors în Republica Moldova şi face ravagii din acest punct de vedere, în sensul că mulţi politicieni sunt cumpăraţi şi manevraţi după cum doreşte cineva, dar Maia Sandu este abia la începutul mandatului şi, venită din stradă în cea mai importantă funcţie din stat, cred că încă are suflul, cu siguranţă are suflul care a proiectat-o în funcţia de preşedinte. Are de partea ei un sprijin popular uriaş în faţa alianţelor unor partide care nu doresc să piardă controlul asupra sistemului, asupra fluxurilor financiare, dar şi asta îi va ajuta probabil să obţină sprijinul politic, iar după aceea, n-am nicio îndoială şi din toate semnele care se cunosc, Uniunea Europeană o va sprijini prin instrumente politice şi financiare pentru a da consistenţă mandatului său.

Realizator: Da, apropo de această susținere economică, e nevoie de un supliment, să îi zicem, din partea Uniunii Europene, din partea României?
Vlad Turcanu: E o deschidere totală pentru Maia Sandu la Bruxelles. Se ştie asta, doar că la Bruxelles se aşteaptă ca la Chişinău, Maia Sandu să aibă şi instrumente concrete prin care să poată valorifica sprijinul financiar de la Chişinău. Cu siguranţă că în Occident se înţelege că Republica Moldova, dacă este lăsată în voia ei, va avea şi în viitor asemenea accidente istorice, ca acela al mandatului lui Igor Dodon. Deci e nevoie de un plan pentru Republica Moldova pentru a o scoate din zona gri în care se afundă la răstimpuri, o dată la un deceniu. Cam aşa.

Realizator: Trăiţi în Chișinău. Sunt sigur că ați umblat și prin alte orașe. Ce așteaptă, sunt curios să ştiu, oamenii din Republica Moldova de la această relație de prietenie, de parteneriat cu România, de la noi, românii?
Vlad Țurcanu: România a făcut proba faptului că sprijină Republica Moldova dezinteresat. Peste 1.000 de grădinițe refăcute în ultimii ani, gazoductul Iași-Chișinău sunt doar două dintre proiectele mari pe care România le-a pus în valoare, le-a aplicat în Republica Moldova. Eu aș opta pentru o mai bună comunicare în Republica Moldova din partea factorilor românești, pentru că deseori se trece cu vederea acest sprijin, fără de care Republica Moldova ar rămâne fără oxigen. Sunt multe domenii care sunt menținute pe o linie de plutire cu bani românești și cu bani europeni, deși cetățenii nu știu asta. Și aici este rolul nostru, al celor care vorbim, al politicienilor, al presei și așa mai departe, pentru a întreține aici, în Republica Moldva, o atmosferă care să se ridice la înălțimea cetățeanului care vine din România și din Occident.

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
România 18 Aprilie 2024, 22:19

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunţat că persoanele care caută în gunoaie, lasă mizerie la centrele de colectare a...

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
România 18 Aprilie 2024, 21:51

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale

UDMR va avea candidaţi pentru toate funcţiile din administraţia publică, inclusiv în afara Transilvaniei, în judeţele Bacău...

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
România 18 Aprilie 2024, 21:46

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri

Sunt informații privind contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia sau modalitățile de plată ale impozitului...

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire
România 18 Aprilie 2024, 21:42

Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire

Centrul ,,Curcubeul Magic" este situat în sectorul 4 și va găzdui anual aproximativ 120 de copii cu dizabilități și familiile...

Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire
APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli
România 18 Aprilie 2024, 20:08

APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli
Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc
România 18 Aprilie 2024, 18:55

Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc

Din cercetări a reieşit că, din 2022 şi până acum, cinci persoane ar fi procurat, deţinut şi comercializat în mod repetat...

Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc
Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune
România 18 Aprilie 2024, 18:15

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune

Vor fi analizate rezultatele primei campanii antidrog desfășurate de Cătălin Țone în parteneriat cu RRA.

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune
Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite
România 18 Aprilie 2024, 17:07

Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite

Un grup de 20 de copii şi doi profesori însoţitori urmează să se întoarcă în ţară cu aeronava cu care se deplasează premierul...

Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite