Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 22 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1282
Comentează add

Vicepreşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat pentru RRA că odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri vor fi aplicate norme pentru scurtarea proceselor.

"Durată rezonabilă a proceselor" în noile Coduri juridice

radiojurnal

CEDO atrage atenţia asupra duratei mari a procedurilor judiciare din România.

Curtea a decis că statul român trebuie să îi despăgubească pe 3 cetăţeni care au avut parte de procese care s-au întins de-a lungul a 11, 12 sau 16 ani.

CEDO s-a pronunţat în 200 de cazuri legate de acest aspect şi mai are pe rol alte 500, toate împotriva României.

Este o problemă de ordin general a sistemului legislativ român, apreciază CEDO în hotărâre, subliniind că actuala legislaţie proaspăt modificată sau în curs de modificare nu reglementează clar acest aspect al proceselor foarte lungi.

Este puţin probabil, că acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat, spune vicepreşedintele Comisiei Juridice din Senat într-un interviu acordat Alinei Stănuţă.

Senatorul Toni Greblă subliniază însă că noul Cod Civil şi viitorul Cod Penal includ deja prevederi legate de o durată rezonabilă a proceselor.

Toni Greblă: Probabil vor să introducem o prevedere şi mai clară în care după epuizarea acelui termen apreciat ca rezonabil cei îndreptăţiţi să se poată adresa inclusiv instanţelor naţionale pentru a obţine despăgubiri.

Reporter Alina Stănuţă: V-aţi gândit la asemenea modificări ale legii?

Toni Greblă: Eu personal nu şi nici nu văd acum cum ar putea fi rezolvată această chestiune, dar este posibil mai degrabă instanţele şi CSM-ul ar trebui să-şi găsească soluţii pentru ca termenele să nu fie atât de lungi, motivarea principală pentru care termenele sunt aşa de lungi este apreciată de instanţe, ca datorată lipsei sălilor de judecată şi, de asemenea, faptului că sunt magistraţi puţini.

Reporter: Deci, legislaţia există; nu există tehnica!

Toni Greblă: Infrastructura...

Reporter: Infrastructura de punere în aplicare.

Toni Greblă: Da, şi acum o să vedem, odată cu intrarea în vigoare a Codului Civil, procedură civilă, penal, procedură penală, de la 1 februarie, pentru că acolo am prevăzut nişte norme care să scurteze durata procesului. Vedem cum va evolua această problemă a termenului rezonabil după un anume timp de la intrarea în vigoare a noilor coduri şi după aceea trebuie făcută o analiză şi văzut care sunt rezultatele obţinute.


Etichete CEDOToni GreblaCod CivilCod Penal

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live