Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mădălin Iacob, Braşov

19 Februarie 2016
Vizualizari: 3829
Comentează add

După aproape 60 de ani de existență Muzeul Național Bran se va închide definitiv în luna august a acestui an.

După 60 de ani, Muzeul Național Bran se va închide definitiv

madalin-iacob-brasov

Foto: facebook.com/Muzeul-National-Bran.

După aproape 60 de ani de existență Muzeul Național Bran se va închide definitiv în luna august a acestui an.

În acest moment, Muzeul Naţional Bran este alcătuit din două entități distincte: Muzeul Vămii Medievale, unde se află toate obiectele de patrimoniu care au fost în castel până la retrocedarea acestuia, şi Muzeul Satului Brănean.

Toate obiectele din Castelul Bran au fost mutate în Muzeul Vămii odată cu preluarea obiectivului de către moştenitorul Casei Regale, Dominic de Habsburg.

Practic şi clădirea în care funcţionează acest muzeu a fost retrocedată tot Casei Regale, iar chiria mult prea mare a determinat conducerea Ministerului Culturii să ia decizia desfiinţării Muzeului Naţional Bran din vara acestui an, când expiră contractul de închiriere existent.

Reprezentanții Consiliului Județean Brașov, împreună cu conducerea Muzeului de Istorie şi a celui de Etnografie Brașov, au avut săptămâna această o întâlnire cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru a se lua o decizie în acest sens.

Ministrul Culturii a fost de acord ca piesele de patrimoniu care au aparţinut Reginei Maria (Fondului Reşedinţei Regale de la Bran) să fie date în regim de comodat către proprietarii Castelului Bran, cu respectarea strictă a condiţiilor de conservare, restaurare şi întreţinere, dacă actualii proprietari ai Castelului Bran vor fi și ei de acord cu acest lucru.

„Avem datoria morală ca aceste lucruri care au aparţinut Reginei Maria să fie expuse în castel. În cazul în care proprietarii nu vor fi de acord cu acest lucru, Muzeul de Istorie va preluate toate aceste obiecte de patrimoniu, dar şi pe cele achiziţionate după 1957 de către Statul Român, odată cu înfiinţarea Muzeului Vămii Medievale la Bran. Am cerut ca toate aceste fonduri preluate de la Bran să fie constituite într-o colecţie distinctă, Colecţia Castelul Bran, iar dacă pe viitor şi Branul va avea în fruntea administraţiei locale oameni capabili să întocmească proiecte şi să contureze o strategie culturală, să înfiinţăm un Muzeu Regal al Branului. Este păcat că un muzeu atât de frumos cum este cel al Vămii dispare, însă sunt mulţumit că am reuşit cu sprijinul CJ Braşov să salvăm de la împrăştierea prin întreaga ţară a acestui patrimoniu care conţine inclusiv piese de Tezaur Naţional”, a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie.

O parte din colecţia preluată de la Bran ar urma să fie valorificată împreună cu Muzeul Țării Făgăraşului Valer Literat, care s-a arătat interesat de o colaborare cu Muzeul de Istorie.

De asemenea, Muzeul Satului de la Bran va deveni secţie a Muzeului de Etnografie Braşov, urmând să fie transformat într-un de eco-muzeu, unde să fie organizate diverse evenimente sau ateliere de lucru pentru copii.

O altă decizie luată împreună cu oficialii Ministerului Culturii a fost ca Primăria Bran să preia parcarea amenajată în faţa Castelului Bran, prin trecerea acesteia din domeniul public al statului în cel al comunei.

„În ceea ce priveşte rezolvarea problemei parcării, se va promova o hotărâre de Guvern, iar după aceea, pentru întreaga zonă, unde sunt multe chioşcuri cu suveniruri, se va face un plan urbanistic. De altfel, la Bran va merge şi arhitectul-şef al judeţului. Intenţia noastră este ca intrarea în Muzeul Satului Brănean să fie eliberată. Ca obiectiv, ne-am propus ca în acest muzeu să intre aproximativ 90% dintre cei care vizitează Castelul Bran”, a declarat vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor.


Etichete Muzeul Național Bran se va închide definitivMuzeul Vămii Medievalecastelul branbrasovministerul culturiiregina mariaDominic de Habsburgretrocedată Casei Regaleministrul CulturiiVlad Alexandrescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live