Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman

31 Ianuarie 2020
Vizualizari: 457
Comentează add

Londra va continua să aplice regulile europene într-o perioadă de tranziţie, ce va dura până la 31 decembrie.

După 47 de ani de la aderare, de mâine Marea Britanie părăsește oficial UE

daniela-coman

 

Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europeană în această noapte, la ora 1:00, ora României, după 47 de ani de la aderare.

Este prima ţară care părăseşte Uniunea şi plecarea nu se va face simţită imediat după, pentru că Londra va continua să aplice regulile europene într-o perioadă de tranziţie, ce va dura până la 31 decembrie.

În această zi istorică, liderii principalelor instituţii europene au promis, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună, că vor continua să fie buni prieteni şi vecini cu britanicii, dar Uniunea îşi va apăra interesele.

Liderii instituțiilor europene promit negocieri corecte cu britanicii, fără însă a ignora interesele Uniunii și ale cetățenilor țărilor membre, lista de priorități, în frunte cu lupta împotriva schimbărilor climatice și agenda digitală, consolidarea economiei și a valorilor proiectului european. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen și-a început intervenția citându-l pe Jean Monnet, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii.

"Nu sunt optimistă, nu sunt pesimistă, sunt hotărâtă. Experiența ne învață că forța nu stă în izolare, ci în puterea de a fi uniți. Şi, da, luni vom deschide o nouă pagină a istoriei noastre. Comisia va prezenta propunerile sale pentru negociere. Ne dorim cel mai bun parteneriat posibil cu Regatul Unit, însă este foarte clar că de acum va fi o diferență între noi. Să aparțin Uniunii Europene contează", a declarat Ursula von Der Leyen.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și-a exprimat hotărârea de a da startul Conferinței privind viitorul Europei pe 9 mai, de Ziua Europei.

Va fi o largă dezbatere, întinsă pe doi ani, perioadă în care reprezentanții instituțiilor europene vor lucra direct și deschis cu cetățenii, cu societatea civilă, cu mediul universitar, cu tinerii, fără niciun fel de constrângere birocratică. Rezultatele acestei mari dezbateri vor avea puterea de a schimba legislația europeană și organizarea Uniunii, a asigurat președinta Comisiei.


Etichete David Sassoli,Ursula von der LeyenBREXIT 2020

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live