Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

9 Aprilie 2013
Vizualizari: 2498
Comentează add

UPDATE: Autorităţile spun că în Galaţi există riscul ca nivelul fluviului să crească şi chiar să depăşească, în perioada următoare, cota de inundaţie.

Dunărea a depăşit cota de atenţie la Galaţi

cristina-ghioca

Foto: Arhivă

Nivelul Dunării a depăşit cota de atenţie la Galaţi, de 560 cm, măsurând marţi,  576 de cm, cu 13 cm mai mult decât luni, transmite corespondentul Radio România, Maria Mândiţă.

Reprezentanţii AFDJ Galaţi spun că există riscul ca nivelul fluviului să crească şi chiar să depăşească, în perioada următoare, cota de inundaţie – 600 de cm.

Totuşi, cota de pericol pe Dunăre în zona Galaţiului este de 700 de cm, iar la viitura din 2010, Dunărea a înregistrat la Galaţi un maxim istoric de 686 de cm, situaţie în care oraşul nu a fost inundat.

La acel moment, de-a lungul Falezei Inferioare a Dunării, lucrătorii ISU şi armata construiseră un dig de apărare, format din saci umpluţi cu nisip.

Nici în acest moment Faleza Inferioară a Dunării nu are un dig de protecţie din beton, motiv pentru care apa care a crescut deja a inundat terasele de la mal, sculpturile metalice de pe Faleză şi ameninţă să inunde şi spaţiul  pietonal.

În plus, nivelul crescut al fluviului a format adevărate insule formate din crengi şi PET-uri, mizerie care îngreunează chiar şi traficul bacurilor.

Deşi angajaţii Primăriei curăţă mizeria adunată în jurul portului de ambarcaţiuni, nu acelaşi lucru îl fac şi agenţii economici care deţin terase plutitoare pe Dunăre.

Debit în creştere în Mehedinţi

În Mehedinţi, debitul Dunării continuă să crească în urma precipitaţiilor căzute în ultimele zile, transmite corespondentul Radio România, Mihai Bădescu.

Râurile din sudul şi vestul României aduc o cantitate foarte mare de apă care alimentează apele Dunării.

Dacă la intrarea în Serbia Dunărea are un debit de circa 3000 de metri cubi pe secundă, până la intrarea în Romania la Baziaş, Dunărea se apropie de 12000 de metri cubi pe secunda.

Marţi, fluviul înregistra la intrarea în ţară un debit de 11900 de metri cubi pe secundă iar prognoza este de creştere.

Specialistii hidrologi apreciază însă ca fluviul nu va creşte peste valoarea de 12500 de metri pe secundă decât dacă vor fi cantităţi mari de precipitaţii în următoarea perioadă.

În Dolj şi Olt nivelul Dunării este staţionar

În Dolj, faţă de luni seara, nivelul Dunarii a fost staţionar la Calafat şi Bechet, la cele două staţii hidrometrice, fluviul depăşind cotele de inundaţii cu 27 respectiv 60 centimetri.

Momentan în Dolj nu sunt semnalate probleme deosebite cauzate de nivelurile şi debitele ridicate ale fluviului, specialiştii precizând că, ţinând cont de valorile actuale, apele Dunării pot afecta doar terenurile din zonele inundabile, fără a pune în pericol gospodăriile din localităţile riverane, transmite corespondentul Radio România, Florin Firu.

În Olt, situaţia de la Dunăre este, în prezent, staţionară, după ce zilele trecute forţele de ordine ajutate de localnici au constuit un dig de apărare din saci de nisip, pentru protecţia gospodăriilor din marginea comunei Gârcov, ameninţate de apele fluviului, anunţă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Alin Băsăşteanu.

Potrivit acestuia, efectivele inspectoratului sunt cu ochii pe cursul Dunării în dreptul judeţului din cauza unei avertizări de cod portocaliu emise de specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Autorităţile au fost activat Comandamentul operaţional pentru situaţii de urgenţă la sediul general al ISU Olt.

În zona de sud, 323 hectare de teren de lângă oraşul Corabia şi comuna Gârcov sunt inundate.

Specialiştii au atenţionat că, pe perioada avertizării de cod portocaliu, vor fi înregistrate creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale cotelor de apărare, transmite corespondentul Radio România, Laura Stoican.


Etichete inundaţiicodDunărenivelcoteavertizaremeteorologie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live