Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

2 Ianuarie 2011
Vizualizari: 4263
Comentează add

În calendarul creştin ortodox pentru anul 2011, săptămâna începe cu ziua de odihnă.

Duminica - prima zi a săptămânii

remus-radulescu

Calendar creştin ortodox

O schimbare grafică în prezentarea calendarului creştin ortodox pe 2011 plasează duminica în fruntea săptămânii.

În calendarele din anii trecuţi, duminica era despărţită printr-o linie de ziua de luni, ceea ce conducea la concluzia că este ultima zi din săptămână. În calendarul din anul 2011, linia care delimitează săptămânile este plasată între zilele de sâmbătă şi duminică.

Modificarea grafică din calendar este rezultatul unei hotărâri a Sinodului BOR şi urmăreşte respectarea realităţii din practica liturgică, precum şi  uniformizarea la nivelul întregii Patriarhii a calendarului şi punerea lui în concordanţă cu calendarele editate de alte Biserici Ortodoxe.

De altfel, în calendarul creştin, duminica este prima zi a săptămânii, menţionată ca atare în Evanghelii, atunci când se vorbeşte de ziua în care a Înviat Iisus Hristos.

Pornind de la această realitate, textele liturgice ale slujbelor din cursul săptămânii (luni, marţi, miercuri...) sunt inspirate de mesajul şi rânduiala  duminicii precedente, ceea ce conduce la concluzia că din punct de vedere liturgic, săptămâna începe cu ziua de duminică. 

Purtătorul de Cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica,  spune că prezentarea grafică nouă "nu schimbă cu nimic ordinea zilelor, ci doar subliniază că săptămâna nu începe cu luni, zi de lucru, ci cu o zi duhovnicească şi anume duminica, zi de sărbătoare şi de odihnă."

În acest fel, este mai evidentă diferenţa dintre calendarul religios şi cel civil. Pentru omul credincios, săptămâna începe nu cu o zi de lucru ci cu o zi dedicată lui Dumnezeu - duminica (ziua Domnului).

"Modificarea din calendar este, de fapt, o revenire la un firesc al vieţii creştine", spune părintele Constantin Stoica.

În urma unei crecetări a calendarelor mai vechi editate în Biserica Ortodoxă Română, s-a constatat că în perioada interbelică şi în mai mulţi ani după 1948, aspectul grafic al calendarelor evidenţia duminica drept prima zi a săptămânii, a declarat pentru RRA, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Un comunicat al Patriarhiei Române invită la acceptarea calendarului în această formă, precizând că "nu trebuie să ne tulburăm şi nici să ne punem întrebări inutile, ci este nevoie de o înţelegere mai duhovnicească a calendarului şi a timpului vieţii noastre, ca timp al mântuirii care are în centrul lui adevărul Învierii lui Hristos, ca temelie a învierii noastre din păcat şi din moarte".
 


Etichete calendarduminicasaptmanainviereschimbare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live