Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski - corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev

25 Octombrie 2014
Vizualizari: 983
Comentează add

Candidaţii pro-occidentali conduc în sondajele privind alegerile parlamentare şi ar urma ca, pentru prima dată în istoria postsovietică a ţării aceştia să domine Rada supremă.

Duminică, alegeri parlamentare în Ucraina

alexandru-beleavski---corespondentul-radio-romania-actualitati-la-kiev

Kiev. Foto: Alexandru Beleavski. 

În Ucraina, astăzi este zi de reflecţie, înaintea unui vot considerat crucial pentru viitorul ţării. 

 
Candidaţii pro-occidentali conduc în sondajele privind alegerile parlamentare de mâine şi ar urma ca, pentru prima dată în istoria postsovietică a ţării aceştia să domine Rada supremă.  
 
Alegerile parlamentare anticipate din Ucraina nu se vor desfăşura în 12 circumscripţii din Crimeea, anexată de Rusia şi 15 circumscripţii din regiunile Doneţsk şi Lugansk controlate de separatiştii pro-ruşi, a informat Comisia Electorală. 
 
Noua Radă supremă va avea astfel 423 de deputaţi în loc de 450. 
 
Ucraina nu poate desfiinţa aceste mandate, întrucât aceasta ar însemna recunoaşterea oficială a pierderii teritoriilor respective. 
 
În regiunile rusofone din sud şi est se aşteaptă o prezenţă la vot mai redusă, mai ales în Donbas, unde problemelor de securitate li se adaugă şi exodul celor peste 800 de mii de refugiaţi. 
 
Dar şi în aceste condiţii alegerile vor fi considerate valide, date fiind absenţa unui prag minim al prezenţei la urne, precedentul alegerilor prezidenţiale din mai, ca şi anticipata participare superioară la vot în majoritatea celorlalte regiuni - după cum a menţionat recent pentru Radio România preşedintele Adunării Parlamentare OSCE, Ilkka Kanerva. 
 
Experţii consideră că noul Parlament va fi unul pro-occidental care va continua cursul Kievului spre integrarea europeană.

Etichete CandidaţiprooccidentaliUcrainaRada SupremămandatecircumscripţiialegeriArseni YaţeniukPartidul BatkivcinaIulia TimoşenkoCrimeea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live