Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE (R) Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pompilius Onofrei

15 Ianuarie 2022
Vizualizari: 183
Comentează add

Teatrul "Poesis" și Teatrul Nottara anunță două recitaluri extraordinare ale actorului Emil Boroghină, dedicate Zilei Culturii Naționale.

Dublu eveniment de Ziua Culturii Naționale, la Teatrul Nottara Dublu eveniment de Ziua Culturii Naționale, la Teatrul Nottara - Conține audio

pompilius-onofrei

Foto: Teatrul Nottara

Teatrul "Poesis" și Teatrul Nottara, au plăcerea să anunțe două recitaluri extraordinare ale actorului Emil Boroghină, dedicate Zilei Culturii Naționale.

 
Recitalul Treptele Unirii a avut loc pe 14 ianuarie, la Sala "George Constantin". De la etnogeneza românească până astăzi, trecând prin epopeea luptei pentru independență și pentru uniune, versurile celor 30 de poeți români aleși de Emil Boroghină – de la Grigore Alexandrescu si Andrei Mureşanu, până la Marin Sorescu, sau Adrian Păunescu – reprezintă o cunună pe creștetul României eterne, într-un spectacol cu adevărat emoționant,.
 
Pe 15 ianuarie, chiar de Ziua Culturii Naționale, Emil Boroghină va susține recitalul De la Ovidiu la Mihai Eminescu. Spectacolul va avea loc de la ora 18:00, la Sala "George Constantin" și va fi transmis gratuit pe pagina de Facebook a Teatrului Nottara. Montarea este compusă din recitaluri poetice care au la bază o parte dintre epistolele din Tristele şi Ponticele, trimise acum 2000 de ani de Publius Ovidius Naso la Roma de la Tomis, Constanţa noastră de astăzi, şi selecţiuni din poezia eminesciană, o călătorie prin marile etape ale creaţiei şi vieţii lui Mihai Eminescu. Particularitatea acestui recital constă în faptul că este susţinut în limba română, dar pe ecranul-fundal, textele scenariilor sunt proiectate simultan în limbile europene de circulaţie: italiană, spaniolă, portugheză, franceză, engleză şi germană, iar în zona centrală, deasupra marelui recitator, se va decupa textul în limba-mamă, latina, atât în cazul versurilor originale ale lui Ovidiu, cât şi ale lui Eminescu (există mai multe poeme eminesciene traduse de oameni de cultură români în limba latină, făcute în perioada interbelică).
 
Ambele spectacole sunt producții ale Teatrului Nottara și ale Teatrului Național Marin Sorescu, Craiova, și fac parte din Proiectul Teatrul Poesis, distins cu Premiul special, la Gala UNITER 2021. Regia acestora este semnată de Alina Hiristea, iar scenariul îi aparține lui Emil Boroghină.
 
 
Distinsul actor și om de teatru a fost invitatul special al lui Pompilius Onofrei de Ziua Culturii Naționale, în această dimineață, în cadrul emisiunii DIMINEȚI CU SOARE de la RRA.
 
AUDIO:

 
(Înregistrarea a fost realizată după spectacolul Treptele Unirii de la Teatrul Nottara)

Etichete Ziua Culturii NaționaleTeatrul NottaraEmil Boroghină(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live