Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

25 Noiembrie 2016
Vizualizari: 1023
Comentează add

O şedinţă festivă în Aula Patriarhiei marchează împlinirea a 150 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1866 şi a unui sfert de veac de la cea din 1991.

Dublă celebrare a Constituţiei României

angela-matei

 

 O şedinţă festivă în Aula Patriarhiei marchează împlinirea a 150 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1866 şi a unui sfert de veac de la cea din 1991. Statul român a avut mai multe constituţii de-a lungul timpului şi Legea fundamentală a fost supusă mai multor revizuiri.

Prima Constituţie a României a fost adoptată în 1866 şi a consacrat din punct de vedere juridic, pentru prima dată, caracterul indivizibil al statului român, care din acel moment a primit numele oficial de România.

Au urmat noi legi fundamentale, în 1923, considerată prima Constituţie democratică, şi în 1948, când s-a instaurat regimul comunist şi s-a deschis calea către un regim totalitar.

Revenirea la democraţie a fost consfinţită prin Constituţia din 1991. A fost prima Constituţie a statului român adoptată de o adunare constituantă special aleasă în acest scop.

După un an şi jumătate de dezbateri, în decembrie 1991, poporul român a fost chemat la urne. A fost prima Constituţie a României aprobată în urma unui referendum naţional, iar România, prima ţară dintre fostele state socialiste care a aprobat în acest mod Constituţia.

Potrivit specialiştilor, cele mai valoroase tradiţii constituţionale au fost preluate din Legea fundamentală din 1923. Astfel, s-a revenit la declararea României ca stat naţional unitar, independent şi suveran.

Sunt reluate într-un capitol important drepturi fundamentale ale cetăţenilor, cum ar fi cel de proprietate, libertatea religiei şi a gândirii.

Nu în ultimul rând, România este prima ţară europeană care a înscris în Constituţie dreptul organizaţiilor minorităţilor naţionale de a fi reprezentate în parlament.


Etichete ConstituţiePatriarhierevizuireregulamentpartlamentminorităţiarticol

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live