Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 18 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Lina Grâu, Chişinău

23 Iulie 2010
Vizualizari: 2244
Comentează add

Dan Dungaciu, consilier al preşedintelui Republicii Moldova pe problemele integrării europene, a vorbit într-un interviu acordat pentru Radio România despre priorităţile mandatului său.

"Drum european" pentru Republica Moldova

lina-grau-chisinau

Dan Dungaciu, consilierul preşedintelui interimar al Republicii Moldova. Foto: Agerpres.

În calitatea sa de consilier prezidenţial pe probleme europene, profesorul Dan Dungaciu spune că prioritatea mandatului său va fi asigurarea unui caracter ireversibil vectorului euroatlantic al politicii externe moldovene.

 

"Republica Moldova nu se integrează mâine în UE, nici dacă şi-ar dori să facă asta, chiar dacă ar fi să calculăm numai procedurile masivei birocraţii europene. Dar Republica Moldova trebuie să se aşeze într-un mod convingător pe acest traseu.

 

"Este nevoie ca Republica Moldva să devină ca un tren aşezat pe ecartament european, nu unul sovietic, şi indiferent de cine conduce acest tren să nu-l poată întoarce nici la stânga, nici la dreapta, nici înapoi”, a declarat Dan Dungaciu într-un interviu pentru Radio România.  

 

Dan Dungaciu aminteşte că în experienţa ţărilor din Est există cel puţin două situaţii în care preşedinţii au câştigat două mandate prezidenţiale succesive cu proiecte radical diferite.

 

În Ucraina, preşedintele Leonid Kucima a câştigat primul mandat cu un mesaj pro-rusesc, iar al doilea – cu un vector pro-european şi chiar euroatlantic.

 

În Republica Moldova, Vladimir Voronin a câştigat primul mandat cu un mesaj federalist de aderare la uniunea interstatală Rusia-Belarus, iar al doilea mandat, în 2005 – cu un mandat pro-vestic, pro-european.

 

"Aşa ceva în Republica Moldova nu trebuie să se mai întâmple. Integrarea europeană nu trebuie să mai depindă de persoane şi atitudinele lor private, ci doar de instituţii, în aşa fel încât Republica Moldova să meargă spre integrarea europeană indiferent cine va fi la conducerea ei.

 

Pârghii noi în negocierile cu Rusia

 

Ancorarea în spaţiul european trebuie să se producă la nivel politic, economic, prin atragerea investiţiilor occidentale, la nivel cultural, universitar, social", a spus Dan Dungaciu.

 

"Este vorba despre capacitatea de a arunca, dar şi de a primi pe solul tău politic şi geopolitic, cât mai multe ancore care să te ţină articulat de spaţiul Occidental”, a explicat Dan Dungaciu.

 

Relaţiile Republicii Moldova cu Rusia vor continua fără îndoială, dar Chişinăul trebuie să obţină, prin apropierea de UE, noi pârghii pentru a-şi spori puterea de negociere cu Moscova.

 

"Când eşti ancorat în spaţiul de securitate al NATO sau în spaţiul economic şi de democraţie al UE, cu siguranţă ai o altfel de capacitate de negociere, un alt statut în relaţiile cu Federaţia Rusă”, a mai declarat Dan Dungaciu, în interviul acordat în exclusivitate pentru Radio România.

 

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat la 20 iulie decretul privind numirea lui Dan Dungaciu în funcţia de consilier pe problemele integrării europene.

 

În vârstă de 42 de ani, Dan Dungaciu este doctor în sociologie şi profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti.

 

Distins cu premiul Universităţii din Istanbul pentru Ştiinţe sociale şi cu Premiul pentru sociologie „Dimitrie Gusti” al Academiei Române, Dan Dungaciu a ocupat în România în 2003 funcţia de subsecretar de stat pentru românii de pretutindeni.


Etichete Dan DungaciuRepublica MoldovaMihai Ghimpu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live