Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Miercuri, 11 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu

5 Aprilie 2011
Vizualizari: 1656
Comentează add

ICCJ a dat câştig de cauză profesorilor care au iniţiat acţiuni în instanţă privind creşteri salariale. Premierul Emil Boc a declarat că decizia va fi respectată, dar că banii vor fi plătiţi în anii următori.

Drepturile salariale ale profesorilor "trebuie plătite"

ani-sandu

Foto: Arhivă Agerpres.

Profesorii care au înaintat acţiuni în instanţă privind creşterile salariale stabilite conform Legii 221/2008 vor avea câştig de cauză, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Forul legislativ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al României, care constatase că nu există un punct de vedere unitar cu privire la aplicarea legii privind creşterile acordate în învăţământ în anul 2008.

Atât premierul Emil Boc cât şi ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, au declarat că deciziile instanţelor vor fi respectate, dar că banii vor fi plătiţi abia în anii următori.

"Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este şi va fi respectată. Acele drepturi salariale, potrivit legii, vor fi plătite în momentul în care resursele economice ale ţării permit, pe baza reeşalonării, aşa cum sunt reeşalonate şi alte drepturi restante din trecut pentru alte categorii sociale", a declarat Emil Boc.

Pentru sumele de bani câştigate până în prezent în instanţă sau care vor fi câştigate în viitor, guvernul a dat, din 2009, o ordonanţă prin care plăţile se fac eşalonat.

Astfel, profesorii vor începe să primească banii în tranşe, începând cu anul 2012.

Guvernul "ar avea de plată 3.5 miliarde lei"

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că poartă discuţii pe această temă cu ministrul de finanţe şi a dat asigurări că lucrează în interesul profesorilor.

"Decizia Înaltei Curţi este importantă pentru că stabileşte perioada pentru care se acordă sumele de bani.

"Pentru sentinţele care se vor da de acum înainte, există recomandarea ca sentinţele să acopere acordarea de drepturi băneşti pentru perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009", a declarat Daniel Funeriu.

Potrivit ministrului educaţiei, dacă toţi profesorii ar câştiga în instanţă, guvernul ar avea de plată aproximativ 3.5 miliarde lei.

În 2008, parlamentul a adoptat o lege care prevedea majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

Guvernul a dat ulterior o serie de ordonanţe prin care a încercat să împiedice aplicarea majorării, datorită banilor insuficienţi.
 

Unii profesori au pierdut iar alţii au câştigat în justiţie drepturi băneşti pentru o perioadă mai mică sau mai mare.

Uniformizarea salariilor din educaţie va veni "în completarea legii salarizării unitare"

Noua lege pe care o pregăteşte guvernul se referă la o altă situaţie, care a apărut în urma unor decizii judecătoreşti.

În afară de hotărârile care privesc plăţi în bani pentru o anumită perioadă, au fost şi decizii care au dus la reîncadrarea profesorilor, aşa cum s-a întâmplat în judeţele Botoşani şi Suceava, unde o parte din cadrele didactice au câştigat în instanţă o majorare de 50 de procente, bani pe care ar urma să îi primească lunar la salariu.

Pentru că astfel unii profesori ar fi mai bine plătiţi decât alţii, guvernul intenţionează să adopte o lege care să uniformizeze salariile profesorilor la nivelul din ianuarie 2011, adică dinainte ca profesorii să câştige în instanţă reîncadrarea.  

"Legea pe care guvernul îşi va angaja răspunderea este o lege care produce efecte din momentul intrării în vigoare a legii respective - deci, noi nu vorbim despre trecut - acest act normativ, care, pentru majoritatea covârşitoare a cadrelor didactice, nu va schimba nivelul de salarizare, care a fost pus în plată în ianuarie-februarie-martie", a declarat Daniel Funeriu.

Ministrul educaţiei a adăugat că această lege nu îi va viza direct pe profesorii din Botoşani şi Suceava, ci va veni în completarea legii salarizării unitare. 

Venitul mediu brut al unui cadru didactic din România este de aproximativ 300-400 de euro, cu mult mai puţin decât în majoritatea ţărilor europene.

În Polonia şi Ungaria, salariul unui profesor este cel puţin dublu, iar, în Germania, de zece ori mai mare.

 


Etichete profesoriministerul educaţieiDaniel FuneriuEmil Boc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live