Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dreptul de a vota în ţările din Uniunea Europeană

Cetățenia europeană conferă fiecărui cetățean al unui stat membru, dreptul de a vota și în alegerile locale și europene, indiferent de statul membru de reședință.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 27 Septembrie 2013, 11:59

Comisia Europeană anunţă un nou succes al programului său de asigurare a dreptului de vot în toate ţările membre.

Comisia Europeană a închis joi o procedură pe care o iniţiase împotriva Bulgariei, după ce această ţară impusese condiţii suplimentare cetăţenilor europeni care doreau să voteze sau să candideze la alegerile locale şi europene pe teritoriul său.

După această procedură, Bulgaria a renunţat la respectivele cerinţe, cum ar fi cea de a-i obliga pe europenii care nu deţin cetăţenie bulgară să furnizeze numărul și data certificatului de rezidență.

Potrivit unui comunicat publicat la Bruxelles, Comisia a constatat în 2010 bariere similare impuse în zece state membre între care şi, România.

Audio: Comisia Europeană a închis joi o procedură pe care o iniţiase împotriva Bulgariei.

În prezent, doar trei dintre aceste state mai au probleme: Republica Cehă, Slovenia și Slovacia.

--fb1" În mai 2014, cetățenii Uniunii Europene vor avea posibilitatea de a participa la următoarele alegeri europene. Acesta este un punct culminant al democrației în Europa și vreau ca ei să-şi facă auzită vocea cu privire la viitorul lor în Uniunea Europeană", a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție, drepturi fundamentale și cetățenie.

Reamintim că, potrivit legislaţiei actuale, cetățenia europeană conferă fiecărui cetățean al unui stat membru, dreptul de a vota și în alegerile locale și europene, indiferent de statul membru de reședință.

Acest drept se acordă în aceleași condiții ca și cetățenilor țării în cauză.

Cu toate acestea, doar aproximativ 10 % din cei care locuiesc într- o altă țară a Uniunii Europene își exercită dreptul de a vota și a candida la alegerile locale, potrivit unui raport publicat în 2012 de către Comisia Europeană.

Acest document arată că, deși majoritatea cetăţenilor au fost conştienţi de drepturile lor, legislaţia în materie a fost, uneori, prea complexă.

Potrivit unui eurobarometru recent, 84 % dintre cetățeni consideră că rata de participare la alegerile europene ar crește dacă ar exista mai multe informații despre impactul asupra vieții lor, despre programele partidelor din Parlament și despre alegeri ca atare.

73 % dintre respondenți sunt de părere că o mai bună informare cu privire la afilierea politică europeană a candidaților ar încuraja cetățenii să voteze, în timp ce 62 % estimează că participarea la vot ar putea fi mai importantă dacă partidele politice ar propune candidați la funcția de președinte al Comisiei și dacă ar exista o singură zi de votare.