Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Maria Țoghină

12 Octombrie 2021
Vizualizari: 756
Comentează add

Medicul Valeria Herdea a fost invitata Serviciului de noapte cu Maria Țoghină.

Dr. Valeria Herdea: Dacă nu ești fan al vaccinării, atunci ești fan boală?  Dr. Valeria Herdea: Dacă nu ești fan al vaccinării, atunci ești fan boală? - Conține video

maria-toghina

Țara noastră s-a situat zilele acestea pe un nedorit loc trei la nivel global, după numărul de decese provocate de pandemia de COVID19.

De peste două  luni de zile, românii și sistemul de sănătate se confruntă cu valul patru al pandemiei, mai agresiv ca precedentele.

Nu mai sunt locuri în spitale, medicii sunt epuizați, numărul bolnavilor crește zilnic, iar oamenii continuă să se întrebe când vom reveni la normal.

Între timp, crește ușor numărul celor care decid să se vaccineze pentru a preveni formele grave ale COVID19.

Invitată la Serviciul de Noapte cu Maria Țoghină, medicul Valeria Herdea a precizat că nu poate să fie optimistă, chiar dacă cifrele cu numărul de noi îmbolnăviri arată mai bine decât în zilele anterioare: “Partea proastă este că nu ne testăm, iar dacă ne testăm, încă ascundem rezultatul testelor! Mă confrunt zilnic, și eu, dar și mulți alți colegi, cu astfel de situații. Cine face așa ceva își asumă o mare responsabilitate pentru că, practic, împrăștie boala!”

Cu puțină responsabilitate atâtea morți ar fi putut fi evitate

Medicul Valeria Herdea crede oamenii ar trebui să facă doar câteva lucruri simple: “Să ne spălăm pe mâini, să purtăm masca, să păstrăm distanța și să ne facem vaccinul. Sunt lucruri simple despre care vorbim de un an si 10 luni, dar încă sunt foarte mulți concetățeni care spun: boala nu există!”

De ce ar trebui să respectăm măsurile de siguranță? Valeria Herdea ne oferă răspunsul specialistului: “În fiecare zi pierdem oameni: mai întâi necunoscuți, după aceea persoane cunoscute și, pe urmă, pierdem prieteni! Aceasta este o suferință pe care nu o mai vrem!

Ea subliniază că dacă fiecare vom face un pic de efort, vom putea ieși din această pandemie și ne vom relua viețile. 

În ce privește problemele cu care medicii de confruntă în această perioadă, Valeria Herdea menționează: “suntem obosiți, suntem stresați, suntem blazați, suntem zdrobiți de birocrația din jurul nostru, de lentoarea cu care se mișcă lucrurile, de instabilitatea care este în jurul nostru… și ne dorim foarte mult echilibru, stabilitate, să știm ce ne așteaptă mâine și ne mai dorim ca ziua de astăzi să nu fie o zi în care să mai bifăm că am pierdut un om drag! Ne dorim să nu mai vedem copiii bolnavi din cauză că adulții din jurul lor nu sunt deciși să își asume ferm rolul de părinte și responsabilitatea de a trăi într-o comunitate…”

Ar fi trebuit să învățăm mai mult din experiențele dureroase ale Italiei și ale altor state, să ne vaccinăm și să ne reluăm viața, așa cum deja vedem că se întâmpla în Portugalia sau Italia.

La noi, consideră Valeria Herdea,  situația este scăpată de sub control pentru că  nu am învățat nimic din aceste lecții. “Oare de câte ori trebuie să fim loviți ca să aplicăm lecțiile învățate? Ce am învățat noi din această pandemie?”,  se întreabă medicul Herdea.

Procentul de vaccinare împotriva COVID19 este unul impresionant

Atunci când analizăm rezultatele campaniei de vaccinare trebuie ținem cont de realitățile din țara noastră.

Valeria Herdea subliniază că de ani de zile medicii se zbat să vaccineze populația împotriva gripei, iar procentul de vaccinare este unul foarte mic.

În aceste condiții “ceea ce s-a obținut în acest an mi se pare un procent extrem de impresionant, sigur departe de ceea ce mi-aș fi dorit”.

Dr Valeria Herdea și-ar fi dorit ca România să iasă deja din pandemie, “să avem 90% din populație vaccinată, dar nu s-a putut! Și nu s-a putut pentru că au fost foarte multe voci și pro și contra, pentru că respectăm libertatea de opinie, dreptul fiecăruia de a spune ”nu vreau sa fiu obligat să mă vaccinez”.

Invitata ediției a răspuns întrebărilor adresate de ascultătorii postului public de radio referitoare la formele de manifestare ale COVID19, la riscurile și beneficiile vaccinării. Puteți urmări înregistrarea ediției aici:

Premieră pentru ediția de luni a Serviciului de noapte: a fost invitatul primei ediții a emisiunii “Luminita de la miezul nopții” difuzată de TVR2 și realizată de Luminița Velciu.

Valeria Herdea este medic de familie cu competențe în pediatrie, vicepreședinte al Colegiul Medicilor din România președinte AREPMF, și membru în Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-COV-2.


Etichete pandemieCOVID19.valul patruvaccinareATIColegiul Medicilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live