Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 06 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

1 Iulie 2010
Vizualizari: 2194
Comentează add

UPDATE: Cod roşu de inundaţii pe sectorul Tomeşti - Sâncrăieni al Oltului, în judeţul Harghita, se păstrează avertizarea pentru anumite tronsoane ale Siretului şi se extinde pentru un nou segment al Prutului.

Douăzeci şi două de persoane decedate în urma inundaţiilor

paul-poterasi

Inundaţiile au provocat pagube importante în mai multe judeţe din ţară. Foto: Mediafax.

Hidrologii au instituit, joi, 1 iulie, codul roşu de inundaţii şi pe sectorul Tomeşti - Sâncrăieni al Oltului, în judeţul Harghita, păstrând avertizarea pentru anumite tronsoane ale Siretului şi extinzând-o pentru un nou segment al Prutului.

Actualizarea care introduce codul roşu de inundaţii pe Olt este valabilă de la data de 1 iulie ora 16.00 până vineri 2 iulie ora 16.00.

 

În urma cedării digului din dreptul localităţii Schineni, comuna Săuceşti, apa a intrat în sat, afectând locuinţele oamenilor.

De asemenea, apele Siretului sunt pe cale să depăşească digul provizoriu construit între localităţile Schineni şi Siretu.

Autorităţile care gestionează situaţia au început evacuarea a 78 de familii, circa 180 de persoane din satul Schineni, comuna Săuceşti, localitate aflată pe malul drept al Siretului.

Premierul Emil Boc a participat la reuniunea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, care are loc la Prefectura judeţului Galaţi.

Potrivit biroului de presă al executivului, primul ministru s-a deplasat, apoi, în zonele afectate de inundaţii din Galaţi, Brăila şi Tulcea.

Autorităţile fac evacuări şi consolidează digurile, în urma ploilor abundente din ultimele zile, după ce râurile din zonele afectate au atins cote istorice.

Potrivit corespondentului Radio România la Galaţi, Maria Măndiţă, faleza Dunării în această localitate este sub apă, iar nivelul ridicat al Siretului a perturbat pe alocuri traficul rutier şi feroviar.

Informaţiile furnizate de către prefectura Galaţi arată că în prezent există pericolul ca apa Siretului să depăşească la Şendreni digul supraînălţat, pe o lungime de aproximativ 6 km.

Pentru a preîntâmpina acest lucru, zeci de voluntari din comună, dar şi pompieri ISU lucrează la supraînălţarea digului.

Siretul avea, joi dimineaţă, la Şendreni, o cotă de 694 cm (44 cm peste cota de pericol), iar la Lungoci 669 cm (19 cm peste cota de inundaţie).

Prutul la Oancea avea 4 cm peste cota de atenţie.

Supraînălţarea malurilor, pusă în pericol


Potrivit prefecturii Galaţi, debitele crescute ale Siretului, Prutului şi Dunării au dus la apariţia de infiltraţii şi există pericolul depăşirii digului de protecţie realizat din saci cu nisip şi pământ şi folie, în toate punctele vulnerabile.

În digul de apărare din dreptul localităţii Buceşti Iveşti au apărut infiltraţii şi s-a instituit faza I de apărare.

De asemenea, pe raza localităţii Nămoloasa, în dreptul satului Corbul Vechi, au apărut infiltraţii şi s-a instituit faza I de apărare.

Apele Siretului au inundat Drumul Naţional 2B, făcându-l impracticabil între localităţile Şendreni şi Movileni.

Tot apele revărsate ale Siretului au condus şi la suspendarea traficului feroviar pe ruta Galaţi - Tecuci.

Apele au inundat terasamentul pe un kilometru lungime şi pe ruta Galaţi - Brăila, între gările Fileşti şi Barboşi.

În următoarele ore, pe Prut şi Siret sunt prognozate noi creşteri de debite, pe care specialiştii le vor atenua prin deversări controlate.

La Brăila debitul şi nivelul Dunării vor depăşi maximele istorice.

Autorităţile sunt pregătite să evacueze populaţia din zonă şi cele peste o sută de tone de pesticid şi carburant din insula mare a Brăilei.


Codul galben emis de meteorologi, prelungit


Codul galben, emis de meteorologi, a fost prelungit până vineri la ora 09.00 şi vizează zona Moldovei, Dobrogei şi Munteniei.

Codul roşu emis de hidrologi rămâne în vigoare tot până vineri.

Miniştrii vor pleca în zonele afectate, iar prefecţii îşi vor suspenda concediile de odihnă până la finalul inundaţiilor.

Potrivit situaţiei centralizate prezentate de premierul Emil Boc miercuri seara, sunt 426 de localităţi afectate, 22 de persoane decedate şi una dispărută, peste 12.400 de persoane evacuate şi 4.772 de locuinţe inundate. 246 de locuinţe au fost complet distruse.

Cele mai mari pagube sunt în judeţele din Moldova, unde autorităţile s-au aflat şi în cursul nopţii în stare de alertă.

Primul ministru a cerut autorităţilor locale să facă rapid o evaluare serioasă a pagubelor pentru ca guvernul să poată solicita sprijin financiar din fondul de solidaritate al Uniunii Europene.


Etichete inundaţiiguvernEmil BocInundaţii GalaţiInundaţii SiretInundaţii PrutdigInundaţii BrăilaInundaţii Tulceainudaţii Brăila

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live