Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

1 Aprilie 2020
Vizualizari: 493
Comentează add

Statele Unite și China se află în faza I de testare a unui vaccin care să ne protejeze de COVID-19.

Două variante de vaccin împotriva COVID-19, în fază de testare Două variante de vaccin împotriva COVID-19, în fază de testare - Conține audio

luminita-voinea

În timp ce pandemia de coronavirus face ravagii în toată lumea, fiind catalogată de ONU drept cea mai mare criză umanitară de la al doilea război mondial, eforturile privind crearea unui vaccin se întețesc.

Două țări, Statele Unite și China, se află în faza I de testare a unui vaccin pe pacienți sănătoși. 

“La șase  săptămâni  după decodificarea genomului acestui virus,  s-a realizat un produs, un vaccin, care a intrat în ceea ce numim studiul de fază 1. Acest lucru înseamnă studiul pe pacienți  sănătoși și se testează efectele adverse sau cât de nociv ar putea să fie vaccinul pentru o persoană sănătoasă”, a declarat Dan Zaharescu,  directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Există  48 de vaccinuri care sunt în faza de studii preclinice, printre care se află și varianta cercetătorilor de la Clinica Oncogen din Timișoara, dar doar două dintre ele au intrat în faza I de cercetare.

“Unul este în SUA unde au fost recrutați 45 de subiecți pe care se testează și al doilea este în China, unde numărul de subiecți care vor fi testați este de aproximativ 100 . Dupa faza I de studiu clinic, urmează faza a II-a, care se face pe un număr mai mare de subiecți – câteva sute de voluntari – apoi se evaluează siguranța și imunogenitatea, se analizează dozajul necesar pentru vaccin și se stabilește calendarul de administrare al vaccinului pentru a fi eficient. După aceea, urmează studiul clinic de faza a III-a, care durează de la două  la patru luni, când se evaluează siguranța și  eficiența vaccinului pe scară largă. De asemenea, se face și analiza administrării acestui vaccin concomitent cu alte vaccinuri, pentru a nu exista interferență între ele și a nu se genera alte probleme. În clipa în care se încheie faza de cercetare clinică, se consideră pregătit dosarul pentru autorizarea acelui vaccin“, a explicat Dan Zaharescu.

Cel mai probabil, un vaccin testat împotriva COVID-19 ar putea apărea peste șase – opt luni, dar urmează apoi  producerea lui pe scară largă,  pentru a putea fi introdus pe piață.

“Cercetătorii au selectat antigen, au tehnologia necesară pentru teste in vitro, dar această informație care se colectează trebuie să intre într-un proces industrial. În laboratoarele  de cercetare sunt nucleele, după care industria are rolul de a prelua aceste rezultate ale cercetării și să le transforme într-un vaccin care să fie pus pe piață“, spune medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Programele curente de vaccinare trebuie să continue

Atât medicul Gindrovel Dumitra, cât și doctorul Sandra Alexiu, președinta Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov recomandă continuarea campaniei de vaccinare curentă a populației.

“Am putea organiza o zi din saptămână, rezervată vaccinărilor. Dar va trebui să organizăm un culoar, astfel încât să nu se întâlnească pacienții și totodată, avem nevoie de dezinfectanți“, susține Sandra Alexiu.

De altfel, și Organizația Mondială a Sănătății a emis un document în care recomandă  continuarea vaccinării, în funcție de evoluția pandemiei.

“Deocamdată, în Romania trebuie să continue campania de vaccinare. Dacă am opri vaccinarea, practic am acumula o masă foarte importantă de copii nevaccinați, care vor deveni susceptibili de a dezvolta boala și de aici până  la apariție unei alte epidemii care să se suprapună cu SARS-CoV 2 nu e decât un singur pas“, atrage atenția medicul Gindrovel Dumitra.

Sistem de curierat pentru bătrâni

Pentru pacienții cronici, care sunt în general pacienți în vârstă, doctorul Sandra Alexiu, președinta Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, a găsit o variantă care să-i protejeze.

“Pentru bătrânii  fără aparținători,  am stabilit cu primăria un sistem de curierat pentru medicamente și aprovizionare“.

Pentru cei care se pot deplasa, vestea bună este că pot beneficia de rețete pentru trei luni.

“Pacienții cronici pot beneficia de prescripții pe trei luni de zile. Este un lucru bun pentru că nu se expun să iasă într-un mediu ostil, dar, pe de altă parte, prescrierea de medicamente pe perioade lungi, de trei luni, poate  genera perturbări în ceea ce privește stocurile de medicamente existente în farmacii. Deci, trebuie să fim foarte  atenți, să încercăm să menținem un echilibru din acest punct de vedere“, recomandă medicul Sandra Alexiu.

De altfel, ea îi îndeamnă pe toți ca în această perioadă să stea acasă și să se bucure de timpul petrecut cu familia, să caute platforme suport ale psihologilor și să-și ia informațiile numai din surse oficiale.

Audio: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 30 - 31 martie 2020, partea I

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 30 - 31 martie 2020, partea a  II-a


Etichete vaccincoronavirusCOVID-19tratamentprogram de vaccinarecercetare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live