Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

7 Iunie 2019
Vizualizari: 450
Comentează add

Primul pelerinaj la Şumuleu Ciuc a avut loc în 1567. Atunci, conform legendei, secuii catolici din Ciuc şi Gheorghieni au învins trupele principelui protestant al Transilvaniei.

Două trenuri cu pelerini au plecat din Budapesta către Şumuleu Ciuc

sergiu-stet

    Pelerinaj la Şumuleu-Ciuc, în 2008. Foto: Arhivă.

Trenurile Székely Gyors (Rapidul Secuiesc) şi Csíksomlyó Expressz (Expresul de Şumuleu Ciuc) cu pelerinii care merg la Şumuleu Ciuc au plecat vineri dis-de-dimineaţă, de la Gara de Est din Budapesta, a informat directorul Agenţiei de Turism "Kárpáteurópa Utazási Iroda", György Petrus citat de agenția MTI.
 
La fel ca şi în anii trecuţi, Expresul de Şumuleu Ciuc a plecat vineri după miezul nopţii din Szombathely şi a ajuns la Budapesta în zorii zilei. La Gara de Est din Budapesta i s-a alăturat şi trenul Rapidul Secuiesc, astfel că a plecat spre Transilvania un singur tren format din 16 vagoane.
 
Programul central, care se va încheia pe 10 iunie, va fi pelerinajul în sâmbăta Rusaliilor, la Şumuleu Ciuc.
 
Pelerinii vor merge duminică la "Graniţa de o mie de ani", fostul hotar al Imperiului Austro-Ungar din localitatea Ghimeş-Făget, judeţul Bacău, unde la Capel "Contumaţi" (Kontumáci) vor participa la o slujba religioasă.
 
Primul pelerinaj la Şumuleu Ciuc a avut loc în 1567. Atunci, conform legendei, secuii catolici din Ciuc şi Gheorghieni au repurtat o victorie asupra trupelor principelui Transilvaniei, trecut la protestantism, János Zsigmond, care a vrut ca şi populaţia de aici să treacă la noua religie, şi a venit cu trupe dinspre Odorhei spre Ciuc.
 
Bătălia a avut loc pe culmea Tolvajos din Munţii Harghita. După înfrângerea oştilor principelui, secuii catolicii s-au dus la biserica din Şumuleu ca să se închine la Statuia Maicii Domnului şi au făgăduit ca în fiecare sâmbătă de Rusalii vor face pelerinaj în acest loc sfânt.
 
 

Etichete Székely GyorsCsíksomlyó ExpresszŞumuleu CiucSzombathelyRusaliicatolicprotestantTolvajosMunţii Harghita

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live