Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

15 Mai 2014
Vizualizari: 1617
Comentează add

După ce a fost testat în mai multe judeţe, dosarul electronic de sănătate va fi introdus la nivel naţional la 1 iunie. Instrumentul este folosit deja de peste 3000 de medici.

Dosarul electronic de sănătate, "funcţional de la 1 iunie"

adriana-turea

Foto: Arhivă.

Dosarul electronic de sănătate va deveni funcţional la nivel naţional de la 1 iunie, după o perioadă în care a fost testat în câteva judeţe.

În prezent, 3.000 de medici folosesc deja dosarul electronic de sănătate.

Astăzi, medicilor li s-au dat noi informaţii privind modul de utilizare a acestui instrument, iar cei mai mulţi dintre medici cred că rezultatele se vor vedea doar în timp.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă trecerea la forma electronică a dosarului de sănătate al pacientului prin intermediul căruia pacienţii vor beneficia de un nivel mai ridicat al calităţii serviciilor medicale - cred autorităţile.

Dosarul electronic de sănătate va cuprinde istoricul medical al pacientului, reţete, trimiteri, fişe medicale şi datele personale de identificate.

Expertul consultant onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, medicul Marius Filip, explică cine va avea acces la dosarul electronic.

"Doar doi actori: proprietarii datelor, care sunt pacienţii, şi medicii curanţi. Se poate face doar într-o singură zonă fără acordul pacientului: în zona de urgenţă; restul este cu acordul explicit al pacientului.

"Sunt informaţii care au fost considerate a fi vitale, gen alergii, boli de sânge, boli cronice, proteze, dispozitive şi încă două care sunt utile şi care au fost cerute expres de către medicii de familie: internările şi ultimele prescripţii", spune Marius Filip.

"Iniţializarea dosarelor se face printr-o consultaţie, indiferent că este la medicul de familie, ambulator sau spital, şi în acel moment toate datele existente la ora actuală în sistemul SIUI, respectiv internările, reţetele, analize, orice fel de date legate de acel CID-CNP sunt adunate în dosarul pacientului, respectiv următoarea accesare a dosarului, ne permite să vizualizăm un minim de informaţii legate de pacientul respectiv", spune Marius Filip.

Informaţiile privind bolile confidenţiale, doar cu acordul pacientului

De asemenea, orice persoană care are o matrice de siguranţă şi CNP poate avea acces la dosarul electronic, unde va introduce antecedentele medicale personale, date fiziologice, bolile de care suferă, ocupaţia, modul de viaţă - dacă fumează, consumă alcool, grăsimi şi în ce condiţii lucrează.

Totodată, dacă un pacient nu doreşte să-i dea dreptul medicului să aibă acces la datele sale medicale, o poate face şi doctorul va vedea doar datele medicale necesare în caz de urgenţă.

În cazul bolilor confidenţiale, cum este de exemplu HIV-SIDA, informaţiile vor exista însă vor fi vizualizate doar cu acceptul pacientului.


Etichete dosarelectronicsănătatemedicpacientMarius Filip

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live