Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Vineri, 05 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu

13 Mai 2019
Vizualizari: 374
Comentează add

Procurorii suedezi au decis să redeschidă dosarul în care fondatorul WikiLeaks este acuzat de viol.

Dosarul Assange, redeschis

dan-vasiliu

WikiLeaks founder Julian Assange gestures from the window of a prison van as he is driven out of Southwark Crown Court in London on May 1, 2019, after having been sentenced to 50 weeks in prison for breaching his bail conditions in 2012.DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Procurorii suedezi au decis să redeschidă dosarul în care fondatorul WikiLeaks este acuzat de viol.

Julian Assange, care neagă acuzaţiile, a evitat extrădarea în Suedia, timp de şapte ani, refugiindu-se în Ambasada Ecuadorului, la Londra, în 2012.

Luna trecută, autorităţile din Ecuador i-au revocat azilul, iar Assange execută, în prezent, o condamnare de aproape un an într-o închisoare britanică, întrucât a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune.

Decizia procurilor suedezi complică situaţia lui Assange, pe numele căruia există şi o cerere de extrădare în Statele Unite, unde ar putea fi acuzat de conspiraţie, în vederea accesării de documente secrete.

Procurorii suedezi deciseseră în urmă cu doi ani să renunţe la acuzațiile de viol, argumentând că dosarul nu poate înainta, atât timp cât Julian Assange se află în Ambasadă ecuadoriană, dar după ce fondatorul WikiLeaks a fost evacuat din clădirea diplomatică, și arestat de autoritățile britanice, procurorii au considerat că pot relua ancheta și vor cere extrădarea lui Julian Assange, în Suedia.

Pe numele acestuia, există însă deja o altă cerere de extrădare, din partea Statelor Unite, care intenționează să îl judece pe Julian Assange, pentru accesarea ilegală de documente secrete care au fost, mai apoi, publicate pe siteul WikiLeaks.

În această situație, nu este clar care dintre cele două cereri va avea întâietate.

Într-un comunicat, WikiLeaks consideră că redeschiderea cazului de viol îi dă lui Julian Assange posibilitatea de a-şi reabilita numele.

Fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat, luna trecută, la 50 de săptămâni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de încălcarea condițiilor eliberării sale pe cauțiune.

În prezent, el este încarcerat la închisoarea Belmarsh, din Londra.


Etichete assangeviol

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live