Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Liviu Zamora

27 Aprilie 2012
Vizualizari: 2869
Comentează add

Întâlnirea cu Donna Grantis a însemnat cu certitudine surpriza festivalului de blues de la Sighişoara 2012.

Donna Grantis - Buna Veste despre Blues Donna Grantis - Buna Veste despre Blues - Conține audio

liviu-zamora

 

Donna Grantis - Buna Veste despre Blues

Întâlnirea cu Donna Grantis a însemnat cu certitudine surpriza festivalului de blues de la Sighişoara 2012.
 
Talentată şi frumoasă chitaristă a grupului Shakurei S’Aida a strălucit pe scena, dar mai ales a încântat prin prestaţiile ei energice şi pasionale din cadrul jam-session-urilor ce au însoţit toate zilele de festival.
 
Aici am descoperit diversitatea, talentul, seriozitatea şi plăcerea de a cânta blues a tinerei chitariste.
 
Cariera ei se împarte între trupa Shakurei, al carei membru permanent este de aproape 5 ani, trupa Saidah-ei Baba Talibah cu care ar putea reveni în România dar şi alături de proiectul ei Grantis Electric Band cu care abordează un inovator jazz-rock progressiv.
 
Este muzicianul intuitiv şi imaginativ ce stapâneşte repertoriul a mai multor genuri muzicale şi se poate adapta oricărei scene, poate cânta ca şi muzician de studio dar şi live, controlează pedalele şi efectele electronice ale chitarei solo, însă iubeşte sound-ul acustic şi ar putea reprezenta tipul muzicianului secolului XXI.
 
Donna Grantis – Shakura S’Aida şi Saidah Baba Talibah sunt două voci fantastice, mari interprete şi entertainere cu care am plăcerea să lucrez, în ambele cazuri am făcut muzică bună împreună, am compus piese împreună, dar lucrez şi cu grupul propriu numit Grantis Electric Band ce este un trio de jazz rock instrumental.
Jazz&Blues - În trecut am văzut o colecţie de muzică instrumentală pe care scria ''muzică mult prea bună pentru cuvinte'', crezi că este vremea muzicii instrumentale?
 
Donna Grantis - O.K. cred că întotdeaună a fost un loc special al muzicii instrumentale pentru jazz şi unii dintre cei mai îndrăgiţi muzicieni de către mine sunt instrumentişti de jazz precum JOHN SCOTFIELD, JEFF FRIZZELL, JEFF BECK, dar nu numai chitarişti sunt şi saxofonişti precum JOHN COLTRANE, MILES DAVIS, este atât de multă muzică instrumentală bună şi mai este şi MENESCHI MANUEL o bună trupă instrumentală, toate aceste grupuri m-au influentat cât şi grupurile de soul - jazz din anii ’60-‘70 precum KENNY BURELL...WES MONTGOMERY..aceasta este muzica pe care o interpretez cu pasiune!
 
Jazz&Blues - Te-am văzut cântând cu atâta pasiune te simţi atrasă de muzica latino?
 
Donna Grantis - Cel mai mult mă caracterizează în ceea ce cânt, blues-ul cu care am şi început-o şi cred că blues-ul este o muzică expresivă în special pentru chitarişti încât în toate grupurile cu care am cântat, inclusiv trupa mea, stilul meu este adânc înradacinat în blues, chiar dacă mai există şi influenţe din rock, jazz, funk , tot blues-ul rămâne rădăcina.
 
Jazz&Blues - Când eşti acasă asculţi toate genurile muzicale? 
 
Donna Grantis – Da, toate muziciile de la jazz, la soul, la  rock, la  pop, dar ascult din toate...
 
Jazz&Blues - Crezi că astăzi este timpul şi locul blues-ului şi jazz-ului!
 
Donna Grantis - În vremurile noastre ceea ce văd că vine acum este un mare mix din toate, cel puţin pe scena din Toronto, printe colegii şi prietenii mei, printre alţi muzicieni, în special aici pentru că este un spaţiu multietnic cultural cu o diversitate de scene muzicale şi cred ca mai ales astăzi când muzica este atât de acccesibilă prin internet şi putem fi influenţaţi de atâtea stiluri diferite, vorbim de a face ceva creativ, răspunsul este un mish-mash din toate aceste stiluri ceea ce este cool..poate fi bluessy, jazzy, funk-rock cu puţin gust latino...
 
Jazz&Blues - Poţi să-mi spui ceva despre strămoşii tăi?
 
Donna Grantis - Vin din Grecia, din provincia Macedonia a Greciei.
 
Jazz&Blues - Înseamnă că ai şi o influentă a muzicii greceşti...?
 
Donna Grantis - Ştii niciodată nu am studiat foarte mult cântecele greceşti sau macedoniene dar crescând am devenit familiară cu acesată muzică şi am învăţat şi dansurile lor.
 
Jazz&Blues - Îţi plac accesorile electronice, le foloseşti?
 
Donna Grantis - Folosesc mult pedalele cu efecte atunci când cânt dar îmi place cel mai mult să ascult muzicienii improvizând, îmi place sunetul natural al unui tobe...a unui bass, când înregistrez îmi place să aud sunetul natural venind din amplificatoarele obişnuite decât din chestiile digitale, aceasta este preferinţa mea, dar îmi place classic rock-ul cu toate ale sale.
 
Jazz&Blues - Istoria carierei tale muzicale?
 
Cine te-a ajutat la început şi care este personajul principal care te-a îndreptat catre blues?
 
Donna Grantis - Când am început, cântăm din repertoriul Guns’N’ Roses şi Metallica dar tatăl meu m-a rugat să învăţ măcar un cântec de blues, probabil era obosit de repertoriul meu de metal rock, aşa că am învăţat un cântec de-al lui B.B. King-''It’s My Own Fault'', am fost cu adevărat vrăjită de acest cantec...influenţele mele muzicale de atunci erau Jimi Hendrix, Who, Led Zeppelin, AC/DC de la care am căutat rădăcinile şi aşa am ajuns la blues, la Albert King, Freddy King, T. Bone Walker, Howlin Wolf, Willie Dixon, ei sunt aceia care au influenţat interpreţii de classic rock şi îl iubesc pe Jeff Beck, el este preferatul meu.
 
Jazz&Blues - Ai avut prilejul să cânţi alături de staruri internaţionale?
 
Donna Grantis - Da, fiind un muzician de studio din Toronto, am întâlnit mulţi,  cânt în mod regulat cu Shakura S’Aida şi Shaidah Baba Talibah cât şi propriul meu grup dar am  prilejul să cânt şi cu alţii ceea ce este extraordinar, precum am cântat cu o fantastică cânţăreaţă, canadiană, Amanda Marshall cât şi cu un artist hip hop Kardinal Offishall cu care a fost extraordinar să împart scena.
 
Jazz&Blues - La ce vârstă ai început să cânţi?
 
Donna Grantis - Am început să cânt la vârsta de 13 ani.
 
Jazz&Blues - De aici încotro te îndrepţi?
 
Donna Grantis - Voi continua să cânt, să scriu, să înregistrez cu trupa mea, The Electric Band şi cu Shakura S’Aida şi Shaidah Baba Talibah cât şi cu alţii, îmi place să scriu, să cânt şi vreau să continui aşa!
 
Jazz&Blues - Cum ai întâlnit-o pe Shakura?
 
Donna Grantis - Pe Shakura am întalnit-o la un jam-session în Toronto , într-un mare club numit Revival şi cântăm în fiecare luni seara împreună cu alţi muzicieni şi la un moment dat când cântăm piesa ''Red House'' a sărit şi ea pe scenă şi am cântat împreună, aceasta a fost prima noastră întâlnire...şi am ţinut legătura ca apoi după câţiva ani, avea nevoie de un chitarist, cel cu care era, a renunţat pentru a pleca într-un turneu cu Nelly Furtado şi aşa m-a chemat să cânt în show-urile ei...uite că au trecut de atunci 5 ani de când cântăm împreună.
 
Jazz&Blues - În final poţi să dai un sfat pentru cei ce au de gând ''să intre'' în blues ?
 
Donna Grantis - Aş spune ca ei să urmeze ceea ce le place, să se bucure de ceea ce fac şi să-şi urmeze visele...şi să continue să cânte!
 
Jazz&Blues - Mulţumesc şi mult noroc!
 
Donna Grantis - şi eu îţi multumesc mult!
                                                         
Interviu realizat şi tradus de Liviu Zamora.

Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live