Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Donald Tusk: UE nu are o politică împotriva Rusiei

Uniunea Europeană "nu are o politică împotriva Rusiei", dă asigurări preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 13 Ianuarie 2015, 11:06

Uniunea Europeană 'nu are o politică împotriva Rusiei', dă asigurări preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Donald Tusk a făcut această declaraţie zilele trecute la Riga, unde a participat la lansarea oficială a preşedinţiei letone a Uniunii Europene.

Preşedintele Consiliului European a mai spus că Bruxelles-ul îşi propune ca prin politica sa să garanteze respectarea păcii şi a frontierelor în Europa.

'Este o politică ce presupune şi va presupune sacrificii', iar 'preţul plătit este adesea mult mai mare în ţări precum Letonia. Nu există însă alternativă, a afirmat Donald Tusk.

Letonia este, ca şi celelalte două state baltice, Lituania şi Estonia, foste republici sovietice, preocupată de anexarea Crimeii la Rusia, de sprijinul acordat de Moscova separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei şi de intensificarea zborurilor aviaţiei militare ruse în apropierea spaţiului său aerian.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Sunt şi motive pentru care Uniunea Europeană a impus anul trecut în mai multe rânduri sancţiuni împotriva Rusiei, care au slăbit economia acestei ţări.

'Una din provocările (la care preşedinţia letonă a Uniunii trebuie să facă faţă) se află în vecinătatea noastră estică', a mai spus Donald Tusk, reafirmând 'principiile intangibile ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii'.

Revizuirea Politicii europene de vecinătate şi summitul Parteneriatului Estic prevăzut pentru luna mai la Riga 'vor fi etape importante' în această privinţă, iar 'Letonia este ideal plasată pentru a aborda relaţiile noastre cu Rusia şi cu vecinii noştri din est', a mai declarat Donald Tusk.

Pe de altă parte, aflat tot la Riga zilele trecute, preşedintele Comisiei Europene , Jean Claude Juncker, a anunţat că apropus deblocarea unui ajutor suplimentar de 1,8 miliarde de euro pentru Ucraina.

Noul ajutor are nevoie de aprobarea statelor membre şi a Parlamentului European. În schimbul banilor, Kievul trebuie însă să se angajeze că va continua programul propus de Fondul Monetar Internaţional şi să pună în aplicare a reformele cerute de Comisia Europeană.

Până în prezent, Uniunea Europeană a alocat 1,36 miliarde de euro Ucrainei prin intermediul unor programe de ajutor macroeconomic.

O ultimă tranşă de 500 de milioane de euro a fost acordată la începutul lunii decembrie, iar următoarea, de 250 milioane de euro, ar urma să fie acordată în primăvară.