Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: „Alegeri prezidenţiale 2019. Mesaje electorale” Joi, 17 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

20 Martie 2019
Vizualizari: 244
Comentează add

Declaraţia preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, privind amânarea Brexitului.

Donald Tusk despre amânarea Brexitului Donald Tusk despre amânarea Brexitului - Conține video

radu-dobritoiu

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a susţinut o declaraţie, la Bruxelles, pe tema amânării retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, solicitată de premierul Theresa May, într-o scrisoare transmisă miercuri.

Donald Tusk:

"Astăzi am primit o scrisoare din partea premierului May, în care aceasta se adresează Consilului European cu două solicitări: de a aproba aşa-numitul Acord de la Strasbourg dintre Regatul Unit şi Comisia Europeană şi de a prelungi perioada Articolului 50 până pe 30 iunie 2019. Tocmai am avut o convorbire telefonică cu premierul May în legătură cu aceste propuneri. În lumina consultărilor pe care le-am avut în ultimele zile, cred că o scurtă prelungire va fi posibilă, însă va fi condiţionată de un vot pozitiv pentru acordul de retragere, în Camera Comunelor. Rămâne deschisă chestiunea legată de durata unei astfel de prelungiri. Propunerea premierului May pentru 30 iunie creează o serie de probleme de natură politică şi juridică. Liderii vor discuta despre aceasta mâine.

În privinţa aprobării Acordului de la Strasbourg, cred că aceasta este posibilă şi, din punctul meu de vedere, el nu creează riscuri, în special dacă ar ajuta procesul de notificare din Regatul Unit. În acest moment, nu anticipez un Consiliu European extraordinar. Dacă liderii vor aproba recomandările mele şi dacă va exista un vot pozitiv în Camera Comunelor, săptămâna viitoare putem finaliza şi oficializa decizia privind amânarea, într-o procedură scrisă. Totuşi, dacă este nevoie, nu voi ezita să invit membrii Consiliului European la o întâlnire la Bruxelles săptămâna viitoare.

Chiar dacă speranţa unui succes final poate părea fragilă, chiar iluzorie şi toată oboseala cauzată de Brexit este din ce în ce mai vizibilă şi justificată, nu putem renunţa să căutăm o soluţie pozitivă până în ultimul moment. Bineînţeles, fără a redeschide acordul de retragere. Am reacţionat cu răbdare şi bunăvoinţă la numeroase întorsături de situaţii şi sunt optimist că nici acum nu ne va lipsi aceeaşi răbdare şi bunăvoinţă, în acest moment, cel mai critic din acest proces. Vă rog să mă scuzaţi, dar ar trebui să plec, pentru a continua consultările. Ne vedem mâine!" - a declarat Donald Tusk la CNN preluat de RADOR.


Etichete negocieri Brexitprelungire Brexitdeclaratii Brexit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live