Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL* Meteo * Sport Duminică, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

24 Aprilie 2018
Vizualizari: 935
Comentează add

Preşedintele SUA, Donald Trump, a îndemnat astăzi Phenianul să elimine întreg arsenalul său nuclear.

Donald Trump: Coreea de Nord trebuie să elimine arsenalul său nuclear

radu-dobritoiu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a îndemnat astăzi Phenianul să elimine întreg arsenalul său nuclear, precizând ce înţelege exact cu multiplele sale apeluri la "denuclearizarea" regimului totalitar, înainte de un summit mult aşteptat cu liderul nord-coreean, relatează AFP.

"Asta înseamnă să se debaraseze de bombele lor atomice. Foarte simplu. Se debarasează de bombele lor atomice", i-a răspuns el unui jurnalist în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său francez, Emmanuel Macron, la Casa Albă.

Trecând peste protocolul diplomatic, fără să aştepte obişnuitele reuniuni pregătitoare, Donald Trump a produs o surpriză anunţând, la 8 martie, că acceptă invitaţia de a se întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, cel mai târziu în iunie.

"Cred că va fi foarte pozitiv", a declarat marţi preşedintele american în legătură cu acest summit inedit. "Am demarat un proces şi, când am făcut acest lucru, toată lumea a gândit că este foarte prost, dar, în acelaşi timp, de 25 de ani oamenii s-au angajat în tratative şi nu s-a întâmplat nimic, iar acum multe lucruri se întâmplă", a explicat el.

"Asta trebuia să fie rezolvat de multă vreme de alţi preşedinţi şi de alţi conducători de ţări", a insistat el. "Aceste fiind spuse, avansăm foarte bine. O serie de reuniuni sunt pe punctul de a fi organizate şi doresc să văd denuclearizarea Coreii de Nord", a mai spus Donald Trump.

Dând asigurări că Phenianul şi-a exprimat dorinţa ca întrevederea lor să aibă loc "cât mai repede posibil", preşedintele american a lăudat marţi atitudinea liderului nord-coreean, Kim Jong Un, estimând că acesta a fost "foarte deschis" şi a avut un comportament "foarte onorabil".

Directorul CIA, Mike Pompeo, foarte posibil viitor secretar de stat, a efectuat o vizită în capitala nord-coreeană la începutul lunii aprilie. După cum a afirmat Donald Trump, "el a avut o întâlnire bună cu Kim Jong Un şi s-a înţeles foarte bine cu el" cu această ocazie.


Etichete Coreea de Nordarsenal nuclear CoreeaPhenian experimente nucleare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live