Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

9 Noiembrie 2016
Vizualizari: 682
Comentează add

Americanii şi-au ales cel de-al 45-lea preşedinte, pe republicanul Donald Trump, care a obţinut o victorie surprinzătoare la alegerile de ieri din Statele Unite.

Donald Trump - Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite Donald Trump - Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite - Conține video

radiojurnal

Donald Trump

Americanii şi-au ales cel de-al 45-lea preşedinte, pe republicanul Donald Trump, care a obţinut o victorie surprinzătoare la alegerile de ieri din Statele Unite.

Cotată favorită în sondaje înaintea votului, democrata Hillary Clinton, şi-a recunoscut înfrângerea şi a promis că va colabora cu viitorul preşedinte.

După o campanie prezidenţială dură, cu atacuri venite din ambele tabere, ştirea şoc a dimineţii a fost victoria lui Donald Trump la prezidenţiale.

Succesul său a răsturnat toate sondajele de opinie şi, deşi avea nevoie de numai 270 de mandate de electori, Trump a obţinut 289, fiind votat în state considerate cheie, precum Florida sau Ohio sau chiar acolo unde democraţii se aşteptau să câştige.

Cu o avere de miliarde de dolari, Donald Trump nu a deţinut până acum nicio funcţie politică. În discursul victoriei, rostit cu mult după miezul-nopţii în America, el a promis să fie preşedintele tuturor.


Trump nu s-a rezumat doar la discurs. În prima sa postare pe Twitter în calitate de preşedinte ales, el a promis că nimeni nu va fi uitat şi că americanii vor fi mai solidari ca niciodată.

Dacă cea mai lungă noapte americană s-a încheiat în urale în tabăra republicanilor, democraţii au încheiat-o în linişte şi tristeţe. Hillary Clinton l-a sunat pe miliardar în timpul dimineţii pentru a-l felicita, însă abia cu câteva ore în urmă a ţinut discursul de înfrângere la New York. 

Ea a spus că e dezamăgită de rezultatul dureros al alegerilor şi şi-a exprimat speranţa că Donald Trump va fi un preşedinte de succes.


Donald Trump va prelua mandatul în luna ianuarie a anului viitor, iar mâine este invitat la Casa Albă de preşedintele Barack Obama, pentru discuţii privind transferul puterii.

Despre întâlnirea de mâine a vorbit şi în această seară actualul preeşdinte.

Obama a subliniat că toată lumea este tristă când o tabără pierde alegerile, însă în ziua de după trebuie să ne aducem aminte că suntem toţi în aceeaşi echipă.


Imediat după aflarea rezultatelor la scrutinul american, liderii lumii i-au transmis lui Donald Trump mesaje de felicitare.

Liderii europeni au spus că vor continua cooperarea cu Statele Unite şi au anunţat organizarea unei reuniuni speciale la Bruxelles.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a oferit să colaboreze cu Trump în baza valorilor democratice, iar preşedintele Francois Hollande a avertizat că va urma o perioadă de incertitudine.

Preşedintele Vladimir Putin a spus că doreşte să restabilească relaţii pe deplin dezvoltate cu America, iar liderul chinez Xi Jinping se declară nerăbdător să colaboreze cu Trump.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a spus că Statele Unite şi Israelul au interese comune. La rândul său, secretarul general ONU, Ban Ki Moon, speră că Trump va consolida cooperarea internaţională.

Autorităţile de la Bucureşti au salutat victoria lui Donald Trump şi au transmis mesaje de felicitare. Preşedintele Klaus Iohannis speră că relaţiile bilaterale vor fi aprofundate:

Şi premierul Dacian Cioloş a vorbit despre importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.

În mesajul său, prim-ministrul a subliniat că executivul român va acorda pe mai departe o atenţie sporită dezvoltării şi aprofundării relaţiilor economice.


Etichete Donald Trumpalegerile prezidenţiale din SUApreşedintele ales al SUAHillary ClintonBarack Obama

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live